Fa ablak

Fa ablak | Fa ajtó kínálatunk

Fa ablakok és valódi fa beltéri ajtók

fa-ablakA fa ablakok, lényegében egyidősek az első olyan épülettel amibe valóban zárható ablak került beszerelésre. Az asztalosok évszázados tapasztalat által a mai napi fejlesztik ezt a tudást, és mára a műanyag ablakok minőségével és tulajdonságaival azonos nyílászárók gyártása vált lehetségessé.
A mai korszerű gyártástechnológiák, és a gondosan válogatott, a megfelelő időben kivágott fa biztosítja azt a tökéletes vetemedés mentes nyílászáró profilt aminek köszönhetően a fa ablakok is ugyan olyan precízen működnek mint műanyagból készült társaik.

 

 

Milyen fából készül az ablak?

Az hogy fából készül az ablak, az egy dolog, de a megfelelő faanyag kiválasztása sem mindegy. Számos fa fajta alkalmas fa nyílászáró gyártására, ezek közül a legelterjedtebbek, a Lucfenyő, az erdei fenyő avagy a borovi fenyő, a tölgy, valamint a meranti. Ezek közül a legkeresettebb a borovi fenyőből készült nyílászárók. Ezen belül is első sorban a hosztoldott réteg ragasztott I. osztályú, szárított 8% nedvességtartalmú alapanyag. Természetesen a többi fa anyagból készülő ablak és ajtó is, hasonló magas válogatott minőségi osztályú alapanyagból készül de ár/érték arányban a legjobb választás lehet.

Borovi fenyő ablakok

Borovi fenyő
Borovi fenyő

Hossztoldott és toldásmentes kivitelben rendelhető.
Előfordulási helye Spanyolországtól Kelet-Szibériáig terjed. Mivel nagy mennyiségben, kedvező áron áll rendelkezésre, a megmunkálása könnyű, ezért a leggyakrabban használt faanyag. Puha szerkezetű, színes gesztű fa, ami azt jelenti, hogy a szíjács (külső) és a geszt (középső) rész eltérő színű. A szíjács vajszínű, a geszt rózsaszínes. Kiválóan használható kül és beltéri ablak és ajtó gyártására egyaránt. A Borovi fenyő a legjobb ár érték arányú fa nyílászárók alapanyaga. Az egyik legjobban használható faanyaga a borovi fenyőnek van. így nem véletlen, hogy az ablak gyártás mellett, a bútor gyártásban is nagy szerepe van. Rendelhető hosztoldott és toldás mentes kivitelben egyaránt. 

 

 

 

Luc fenyő ablakok

lucfenyoA lucfenyő sorsa, hogy karácsonyfa legyen belőle. Legalábbis abból, amelyiket külön erre a célra nevel a kertész. A nevelés több évig tart. Mert a lucfenyő, amint a nemzetség többi tagja, kezdetben nagyon lassan nő. Tíz év alatt legfeljebb két métert. Közép- és Észak-Európa legelterjedtebb és egyik legfontosabb fafaj csoportja.

A karácsonyfa alapanyag mellett azért faipari feldolgozásra is van lehetőség, ideális ablak- és ajtóelemek, bútorlécek, gyalult profillécek, lambériák, külső és belső épületelemek, létrák, lépcsők. De a mi szempontunkból nézve beltéri nyílászárók gyártására is alkalmas.

Megjelenését tekintve nem annyira látványos mint a borovi fenyő. Fehéres, szalmasárga faanyaga van, amiben a gyantajáratok igen gyakorian találhatóak meg. A lucfenyő felhasználhatóságát a görcsösség jelentősen meghatározza, valamint csekély ellenállást mutat

Nagyon sokat tudunk segíteni a nyílászáró élettartalmán, ha a tokban falközépre vagy ahhoz képest, befele a lakó tér felé helyezzük el a kész termékeket. Beépítéskor, nagyon gondosan végezzük a külső párkány elhelyezését hogy még véletlenül se legyen lehetősége az ablakoknak alulról vizet szívni.Ha egy mód van rá a fanyílászárók esetében, az építészek által sokszor javasolt külső falsíkra történő beépítését.

Számos fa fajta alkalmas még a ablak és ajtó gyártására, mint a tölgyfa, az egzotikus meranti stb.

A beltéri fa ajtóink borovi fenyőből vagy tölgyfából készülnek. A beltéri ajtóink fillungbetéttel (vastagbetéttel) készülnek, így remek hangszigetelő hatásúak és magas szilárdsági tulajdonsággal is rendelkeznek. A valódi fa beltéri ajtóink más alapanyagból és gyártástechnológiával készülnek mint a laminált MDF és Furnéros beltéri ajtóink.

Hosztoldott vagy toldásmentes fa ablakot vásároljak?

hosztoldott fa anyag megmunkálás előtt
hosztoldott fa anyag megmunkálás előtt

A hosztoldott szerkezetek egy nagy előnye a vetemedés mentesség, hiszen az ilyen gyártástechnológiával készült ablakok és ajtók esetében minimális az esély

a használat közbeni alakdeformációra.  Ennek az ablak gyártási folyamatnak a lényege, hogy ez esetek nagy részében 3 egymásra ellentétes szálirányú préselt falapot ragasztanak össze, ezzel érik el a profil kívánt vastagságát. Az így készült ablakok jobban ellenállnak a vetemedésnek.

A toldásmentes fa ablak az előzővel ellentétben, egyetlen anyagból készült profilból áll, aminek négy oldalát aztán a hosztoldott kivitellel azonos módon csapolják össze. Az így készült fa nyílászárók általában drágábbak. 

Fa nyílászárók felületkezelés és típusai

Natúr fa ablak

natúr fa ablak
natúr fa ablak spalettával

A fa ablakok és ajtók esetében a legfontosabb dolog talán a megfelelő felületkezelés. A fa ablak felületet nem egyenletes (szemmel és tapintással nem érzékelhetően) aminek következtében szennyeződik, valamint mikroszkopikus pólusai is nyitottak, így ezen keresztül pediglen nedvességet tud felvenni illetve leadni  a megfelelő felületkezeléssel kell ellátni. Ha natúr felületkezelés nélküli ablakot veszünk, azt mindenképp el kell lássuk valamilyen fedőbevonattal a lehető leghamarabb (legkésőbb 1-2 héten belül) mert a szabadon maradt fa felület, főként a kültéren ahol ki van téve a közvetlen időjárásnak, hamar a szerkezet amortizációjához vezethet.

Ebből kifolyólag mindenképp választanunk kell valamilyen fedőbevonatot az új fa nyílászárónkhoz. Erre a legalkalmasabbak a vízbázisú fedő anyagok. Ha a natúr fa ablakunk gyárilag nem lett ellátva alap gomba és rovarölő bevonattal sem akkor, ezt semmiképp ne hagyjuk ki a végleges fedőmázolás előtt.

A cégünk által forgalmazott fa ablakok natúr kivitelben csak végleges csiszolást kapják meg, ezért a felületkezelést mindenképp el kell végeznie megrendelőinknek. A felületkezelés elmaradása a garancia elvesztéséhez vezet. 

Ha minden képen ragaszkodunk a natúr fa nyílászáró vásárolásához, a legfontosabb dolog a beépítést követően igyekezzünk a leghamarabb felületkezelni az ablakokat.

Festett fa ablak

festett fa ablak
festett fa ablak

A fedőfestékkel ellátott fa ablakok esetében a cél, hogy a fa erezetét eltakaró szinte a műanyag ablakokra jellemző homogén felületet érjünk el. A gyártástechnológia 3 lépésben határozza meg a felület felhordását az alap csiszoláson átesett ablak felületére, ezek:

  • Impregnáló felület - ez tartalmazza a vízzáró és gombaölő réteget
  • Alapozó réteg - ez egy felület kitöltő réteget jelent, valamint előkészíti a felületet a fedő rétegfelhordásához. Az esetlegesen előforduló hibák köztes csiszolással kerülnek eltávolítására, kitöltésre kerülnek az esetleges egyenetlenségek és a szerkezet készen áll a fedőfestésre történő felhordásra.
  • Fedő festés - a végleges réteg, ami megadja az ablak megjelenését és a választott színét.

A festett ablakok esetében a festék három különböző fajtából választható lehet gyöngyházfényű festés, ez az alap kivitel a festéssel rendelt nyílászáróink esetében, de kérhető matt vagy fényes festéssel egyaránt. 

Lazúros fa ablak

Fa ajtó vastaglazúros felülettel
Fa ajtó lazúros felülettel

A lazúros fedőfelülettel ellátott nyílászárók esetében MILESI fedő réteggel látjuk el az ablakot. Ebben az esetben a nyílászáró faanyagának a természetes faerezetét emeljük ki. Ahogy a fedő festékkel ellátott ablakok esetében itt is 3 rétegben kerül fel a felülethordozóra a bevonat. Az alapozó réteg ami impregnálja a fát és gombaölő hatású mártásos technikával kerül fel az akkor még üveget és vasalatot sem tartalmazó fa ablak tok és szárnyprofiljára. Ezzel fa felületének 100%-ba beivódik az alapozó anyag. A következő rétegben köztes csiszolás köztes alapozás kerül a szerkezetre az esetleges felületi érdességek is kicsiszolásra és feltöltésre kerülnek ilyenkor. Ezt követően kapja meg a fa nyílászáró a végleges fedő réteget amit fújással visznek fel a felületre, majd a száradást követően még egyszer ellenőrzésre kerül a felület, az esetleges hibák csiszolásra kerülnek és a fedő réteg javítása után egy tökéletes sima kellemes tapintású felülettel rendelkező ablakot kapunk ami megtartja a fa ablakok semmihez fogható megjelenését.  

 

Hosztoldott vagy toldásmentes fa ablak

Hosztoldott faanyag
Hosztoldott faanyag illesztése

A fa ablak vásárlása esetén az első kérdés ami felmerül, hogy toldásmentes vagy hosztoldott faanyagból készüljön a szerkezet. Annak, hogy melyik kivitelt válasszuk nem csak esztétikai szempontja van, hanem technológiai is. Bizony méretű szerkezetek esetében a toldás mentes kivitelt már nem lehet alkalmazni (pl. 2500 mm feletti magasság).  Ebből máris rájövünk, hogy a hosztoldott szerkezetek sokkal ellenállóbbak mint a toldás mentes változatok, viszont az egymásba illeszkedő fogazott toldások nem mindenkinek tetszenek.  A hossztoldott fa anyagok vagy a hogy azt nevezik frízek 6 méteres szálakban kerül forgalmazásra.

A toldásmentes fa ablak esetében is ugyan csak több 3-4 réteget ragasztanak össze, viszont itt a nyílászáró minden oldala egyetlen faanyagból készül. A ragasztás mind két esetben D4-es vízállósági osztályba tartoznak. A réteges felépítésnek köszönhetően a vetemedés lényebében nem jelentkezik a faablakoknál, különösen a hosztoldott szerkezetek esetében. A toldásmentes ablak és ajtó frízek 60-300 cm hosszúságig kerülnek forgalomba.

A festett ablakok esetében, ahol a fa természetes színe és erezete nem látszik ugyan nincs jelentősége, de a lazúros felületű ablakoknál számolnunk kell a toldások között árnyalatbeli különbség jelentkezhet.

 

A fa nyílászáróknál használt zárszerkezetek

Fa ablakok és erkélyajtók esetében használt zárszerkezet

ROTO vasalat egy BOROVI 86 ablakon
ROTO vasalat egy BOROVI 86 ablakon

A fa nyílászárók esetében is ugyan azokat a vasalat rendszereket (zárszerkezeteket) lehet alkalmazni mint a műanyag ablakok esetében. Számos márkás megbízható vasalat van a piacon, gyártónk ebből a ROTO NT vasalat rendszert alkalmazza ugyan úgy mint a SCHÜCO ablak gyártónk. Nem véletlen a választás, hiszen a ROTO-nak évtizedek óta piacvezető szerepe van hazánkban. Ez nem véletlen, mert remek terméktámogatással, megbízható működéssel, és kedvező árfekvésével számos gyártó alkalmazza. 

A gyár immár 20 éve használja a megbízható zárrendszert, amihez számos extra további funkció is kérhető mint a rejtett pántolás, a RC1 és RC2 biztonsági fokozat (lásd ablakok betörés védelme) a hibásműködésgátló rendszer, vagy a résszellőző funkció. Utóbbi kettő manapság már az alapfelszereltség részét képezi. 

Az erkélyajtók szintén ROTO NT vasalat rendszert kapnak, legyen szó egyszerű bukó nyíló erkélyajtóról, toló bukó erkélyről, vagy épp az elegáns prémium emelő-toló erkélyajtóról.

Fa bejárati ajtóink esetében használt zárszerkezet

Fa ajtó pántolása BOROVI 68 rendszeren

A bejárati ajtók esetében is fontos, hogy megbízható minőségi de költségkímélő zárakkal legyenek ellátva. Különös tekintettel, hogy talán ezek a legtöbbször használt nyílászárók a házon, hiszen míg az ablakot csak szellőztetéskor nyitjuk ki, addig az ajtó esetében ezt a család minden tagja naponta többször is használni fogja. Ugyan csak fontos, hogy már alapbiztonsági szinten védelmet nyújtson a betörési kísérletekkel szemben. Amennyiben külön kérés nincs az alap bejárati ajtó zár, az ELZETT MULTISOFT 4 görgős kilincsműködtetésű vasalat rendszer. Alap tartozék továbbá a 40/45 mm es cilinderbetét is amihez alapból 3 db kulcsot biztosítunk. Az ajtók esetében nem csak a zár de a szárnyakat megtartó pántok minősége is sarkalatos pont. Az ajtók pántolása 3 dimenziós (3 irányban állítható, teflonbetétes (kopásálló és alacsony súrlódási együtthatójú) szerkezettel történik. Alap esetben 3 darab pánt kerül egy egyszárnyas ajtóra, de extra méret vagy emelt műszaki tartalom esetében ha a súly megnövekedik akkor ettől eltérően, egy negyedik pánt is felszerelésre kerülhet.

Borovi fenyő beltéri ajtóink zárszerkezete

A belső ajtók esetében is szükséges a minőségi zár és pánt alkalmazása, mert ezeket a nyílászárókat is ugyan csak sűrűn használjuk. Az ajtókba ELZETT MIDI 7 és MIDI 8 zárakat szerelünk. A pántolásra a bejárati ajtónál leírt OTLAV +D pántot szereljük természetesen csak 16 mm es átmérővel, felesleges lenne a nagyobb átmérő ennél a súlytartománynál. Az ajtók alsó padló felőli élébe van lehetőség automata küszöböt szerelni illetve a tokba tudunk gumitömítést szerelni a komfortérzet növelése miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..