Redőny és szúnyogháló

Redőny

Külső tokos redőny
Külső tokos redőny

A redőny az egyik, hanem a legkeresettebb árnyékolástechnikai eszköz. A redőnyöket anyaguk szerint szerint műanyag és alumínium redőnyökre csoportosítjuk, és ezen belül további a beépítési formájuk szerint további csoportokra osztjuk. Régebben léteztek fa lamellás redőnyök is, ezeknek a redőnyöknek a jelentősége mára már elenyésző, így továbbiakban nem kerülnek említésre. Ha költséghatékony megoldást szeretnénk akkor a műanyag redőnyöket érdemes választani, ha viszont színes kivitelben szeretnénk redőnyt vásárolni csak az alumínium jöhet számításba. Műanyag redőnyöket csak fehér színben gyártunk, illetve értékesítünk minőségpolitikai okokból. Bár számos cégnél lehet vásárolni színes műanyag redőnyt ezek megvásárlását nem javasoljuk. Ennek oka az extrém magas UV sugárzás. Hiába kerül az adalék a műanyag lamella keverékébe, a magas hő és az UV sugárzás miatt nem lehet hosszú élettartamra számítani. Természetesen a fehér lamellával készült redőnyöket ez nem érinti, hiszen ott a napfény nagy részét a fehér szín vissza veri, így kevésbé melegszik fel, ezáltal műanyag lamella élettartama is hosszú.

Redőnnyel az optimális hő és hangszigetelésért

A redőnyt bár elsődlegesen árnyékolási célzattal tervezzük meg az az ablakcsere elején, sokan nem is gondolják, hogy egy jól megválasztott redőny rendszerrel nem csak árnyékolni tudunk, de hozzá járulhat a ház energia megtakarításához, és hangszigeteléséhez egyaránt. De megfelelő használat mellett védi a bútorok és egyéb lakberendezési tárgyakat is, hiszen nem kerülnek ki direkt napfénynek ami idővel akár a kárpitok színének fakulását is eredményezheti.

Hangszigetelés redőnnyel

A redőnynek egyik sajátossága, hogy leengedett állapotban, a külső zajok ellen is véd, hiszen a hang mint tudjuk, hullámok útján a tereptárgyakról visszaverődve terjed. Ha pl. forgalmas helyen lakunk, akkor érdemes redőnnyel is hozzá járulni az optimális hangszigeteléshez, hiszen ha pihenni szándékozunk, akkor a leengedett redőny palástról verődik vissza az utcazaj és nem az ablak üvegéről, ezzel mintegy hangátló falat képez az ablak előtt.

Hőszigetelés és energia megtakarítás redőnnyel

Az ablakokra szerelt redőny, optimális használat mellett javítja a ház hőszigetelő képességét és energia felhasználását is. Ez persze csak akkor igaz ha megfelelő módon alkalmazzuk őket. Ehhez sokban segíthet ha házautomatizálást használunk, mellyel az előre beállított automatika a redőnyöket a napszakoknak és a nap állásnak megfelelően tudja le illetve felemelni. Ez által a téli hónapokban az értékes napfényt beengedve a naphőt feltudjuk használni, csökkentve a fűtési energiát, míg nyáron épp ellenkezőleg, a napenergiát szeretnénk kivédeni ezzel csökkenthetővé válik a ház klímaberendezésének használata. Az optimális energiamegtakarítást első sorban motoros vezérlésű alumínium redőnyökkel tudjuk maximálisan kihasználni.

 

Külső tokos redőny

Külső tokos redőny

Külső látszó tokos redőny
Külső látszó tokos redőny

Ezek a redőnyök a legtöbbször alkalmazott redőny fajták. A redőny tekeredése ezeknél a redőny típusoknál befelé történik, a redőny az ablak külső síkjában helyezkedik el. A külső tokos redőnyöket megvásárolhatjuk alumínium és műanyag kivitelben egyaránt. A külső tokos redőnyök 14,5-18,5 cm közötti redőny dobozokba kerülnek legyártásra. A redőny lehet egyszerű normál, vagy kombi integrált szúnyoghálós kivitelű. A kombi redőny esetében számolni kell azzal, hogy a redőny dobozba a szúnyoghálónak is el kell férnie, ezért hamarabb kényszerülünk nagyobb dobozba gyártani a redőnyt. Ennek akkor van jelentősége ha nem szeretnénk, ha a redőny belátszódna az ablak világító felületébe. Ilyen esetekben a toktoldó alkalmazása a legelterjedtebb megoldás. De ugyan csak toktoldóval oldjuk meg az ablakon történő gurtni átvezetést.

De olyan eset is van mint a képen amikor a külső áthidaló eltolásával hozzuk létre a redőny doboz helyét, így a felső toktoldónak továbbiakban nincs létjogosultsága, hiszen a redőny így se lóg bele az ablak üvegfelületébe. Alapvetően ezzel el is jutottunk a következő külső tokos redőny típushoz a vakolható tokos redőnyökhöz. 

Vakolható tokos redőnyök

Vakolható tokos redőny

A vakolható tokos redőnyök esetében a redőny doboz minden esetben egy külső vakolat tartó éllel van ellátva. A redőny a tévhittel ellentétben NEM szigetelt dobozolásba kerül. Ez a tévhit onnan ered, hogy a megfelelő redőny csomóponti kialakítás a vakolható tokos redőny esetében az ablakok feletti áthidaló eltolásával jön létre és erre az áthidalóra kell felrakni a kívánt szigetelést. Majd ezt követően a redőny felszerelése után a redőny elé olyan vastag szigetelést kell feltenni ami egy síkba hozza a fal többi részével. Ezzel a megoldással esztétikusan el lehet rejteni a redőnyt, és az lényegben csak leeresztéskor válik láthatóvá.

A vakolható redőnyöknél a redőny doboz alsó részét csavarokkal rögzítjük ezt nevezzük szerelő nyílásnak. Egy esetleges meghibásodás esetén ezen keresztül lehet megjavítani a redőnyt anélkül, hogy a szigetelés megsérülne. Ahogy a látszó tokos redőnyök esetében itt van lehetőség műanyag és alumínium redőnyök vásárlására, utóbbiaknál ráadásul a motorizálás is megjelenik opcióként. 

Belsőtokos redőny más néven ráépített redőny

Belső tokos ráépített redőny
Belső tokos ráépített redőny

A belsőtokos redőny, vagy ahogy még nevezik ráépített redőny az egyik legköltségesebb redőny típus. Sok esetben keverik össze a vakolható tokos redőnyökkel. Nem véletlen, mert ennél a redőny típusnál is lehetőségünk van a redőny doboz elrejtésére. A belső tokos redőny TÉNYLEG szigetelt belülről, hiszen itt a redőny teljesen a falba van építve. A redőny doboz 2 méretben 195x195 mm-s és 245x245 mm-s kivitelben kerül gyártásra. A legjellemzőbb a 345 mm változat. Ezt a redőnyt első sorban a régi kapcsolt gerébtokos ablakok cseréjénél célszerű alkalmazni, ahol a redőny  az ablakok bontásával kikerül a helyéről. Az így keletkezett általában 35x35 cm üregbe lehet remekül alkalmazni ezt a redőny típust. A kapcsolt gerébtokos redőny szekrények nem voltak szigetelve, így a legtöbbször nagyobb hőveszteségre kellett számítani mint magán az ablakon.

A ráépített redőny a többi redőnnyel ellentétben nem befelé hanem kifelé történő tekeredéssel működik, mivel a redőny nem az ablak előtt hanem az ablak tetejére kerül felszerelésre. Ebből adódóan ezt a redőny típust nem lehet utólag felszerelni az ablakra, csak úgy  ha redőnyünket az ablak beépítését megelőzően felszereltük. 

Ezt a redőnyt típust új építésű házaknál egyre ritkábban alkalmazzák, mivel hőtechnikailag jobb a külső vakolható tokos redőny kialakítás a megfelelően előkészített és szigetelt áthidalók megléte esetén. Ahogy minden redőny típus esetében itt is van mód rá, hogy kombi vagy normál kivitelben vásároljuk meg a redőnyünket, illetve a redőny maga lehet műanyag és alumínium egyaránt.  

 

Redőny motorizálás

Motoros redőnyök
Motoros redőnyök

A redőnyök motorizása míg pár éve luxusnak minősült, manapság már a mindennapok részévé vált. Szinte minden alumínium redőnyt vásárló ügyfelünk motoros redőnyt választ, hiszen kis felárért sokkal kényelmesebb megoldást kapnak. Az sem utolsó dolog, hogy az egyre terjedő okosház vezérlésekbe a redőnyt csak motorizálva lehet integrálni. 

A redőny motorizálása tehát nem csak kényelmi szemponttá válik innentől kezdve, hanem komoly automatizációs folyamatok révén energia hatékonysági szerepe is jelentőssé válik.

A motorizált redőnyöket akkor is lehet automatikus folyamatokkal ellátni ha nem csatlakoznak un SMART HOME vezérlésekbe. Ilyenkor a motor gyártója által forgalmazott, szél, fény vagy csapadék érzékelők révén tudjuk költséghatékony működésre bírni a redőnyöket. A motoros redőnyök esetében a fali és távvezérlés egyaránt megvalósítható. Számos cég vállalja a műanyag redőnyök motorizálását, viszont mi nem javasoljuk ezt a megoldást, mivel a műanyag lécek terhelhetősége közel sem akkor mint az alumínium redőny lamelláké. Így hiába teszünk bele akadályérzékelős motort, így is túl nagy a hibás működés kockázata. Ebből adódóan aki motoros redőnyben gondolkodik annak mindenképp azt javasoljuk alumínium redőnyt vásároljon.  

Szúnyogháló

A Szúnyoghálók ideális mechanikus megoldást biztosítanak a rovarok és a levegőben szálló allergén szöszök ellen. Ahogy minden árnyékolástechnikai eszköznek, úgy a szúnyoghálóknak is számos fajtája létezik, így mindenki a saját igényeihez és pénztárcájához tudja igazítani a rovarok elleni védelmet. A keret lehet alumínium vagy műanyag (utóbbit csak a fix hálóknál alkalmazzuk), a háló szürke üvegszál alapú UV álló kivitelből készül.

 

Fix szúnyoghálók

fix keretes szúnyogháló

A legolcsóbb és legegyszerűbb módja a rovarok elleni védelemnek a fix keretes szúnyogháló. A fix szúnyogháló elérhető műanyag és alumínium keretes kivitelben. Az alumínium keretes szúnyoghálók esetében vannak az un. falcos vagy más néven peremes szúnyoghálók is ezek csavar nélkül fülek segítségével le és felszerelhetőek.

 

Rolós szúnyoghálók

Rolós szúnyogháló
Rolós szúnyogháló

A következő lépcső a legdivatosabb szúnyogháló típus a rolós szúnyogháló. Ennél a típusnál a redőnyhöz hasonlóan a szúnyogháló egy kis 45x45 mm-s alumínium dobozba tekeri fel magát egy rugós mechanika segítségével, ha épp nincs rá szükség. Nagy előnye, hogy egy mozdulattal  teljesen fel lehet szabadítani az ablak nyílást. A rolós szúnyogháló ablakok esetében függőleges mozgatással működik, míg erkélyajtó esetében oldal irányba vízszintesen mozgatható.

 

Toló szúnyoghálók

Két pályás toló szúnyogháló
Két pályás toló szúnyogháló

A toló szúnyogháló, egy alumínium keretes megoldás. Ebben az esetben a szúnyoghálót egy az erkélyajtóra felszerelt pályán lehet eltolni oldal irányba. Ezeket a hálókat általában emelő-toló és toló bukó erkélyajtókra szokás felszerelni, ahol a szerkezet egyik fele fix, míg a nyílászáró másik fele mozgatható. A toló szúnyogháló lehet egy és két pályás kivitelű.

Nyílószúnyoghálók

Nyíló szúnyogháló ajtó
Nyíló szúnyogháló ajtó

A nyíló szúnyoghálók ez egyik legegyszerűbb de legmegbízhatóbb ajtóra szerelhető szúnyoghálók. Masszív alumínium keretbe foglalt üvegszál alapú szúnyoghálók. A keresztmerevítők egyben a fogantyú szerepét is betöltik, és mivel elfelezik a szúnyogháló felületét az alsó részbe acélszálas hálót is tudunk tenni, így ideálisak olyan családi házakba történő alkalmazásra ahol kis állatok is vannak.

Pliszé szúnyoghálók

pliszé szúnyogháló
pliszé szúnyogháló

A pliszé szúnyogháló a legelegánsabb egyben legköltségesebb szúnyoghálók egyike. A rolós szúnyoghálóval ellentétben itt mind az ablakra mind az ajtókra szerelt kivitel oldalirányba vízszintesen működik. Mivel a háló feszességét nem rugók biztosítják, könnyű kezelést biztosítanak, valamint a háló pályája bármely pontján megállítható.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..