Motoros redőnyök

Redőny motorizálás a minden napokban

redőny automatizálás
motoros redőny mozgatás

A redőny motoros mozgatása manapság a mindennapok részét képezi, a legtöbb ablakcserénk esetében ahol alumínium redőnyt vásárolnak ügyfeleink ha a lehetőség adott akkor motoros redőnyt választanak. De mitől is függ, hogy a választott redőny motoros működtetésű lesz vagy marad a hagyományos mozgatás. Fontos megjegyezni csak alumínium redőnyt motorizálunk, a műanyag redőny akárki akár mit is mond nem alkalmas hosszú távon erre a célra.  Valamint az is függvénye a redőnyök motorizálásának, hogy megfelelő elektromos kiállások legyenek telepítve az ablakokhoz.

A motoros redőny esetében minden ablak mellé 220 V-os kiállást kell készíttetni egy villanyszerelő szakemberrel ami  redőnyök üzemeléséhez szükséges

A motoros redőnyök alkalmazása nem csak kényelmi szempontokból, hanem energetikai és biztonságtechnikai okokból is jelentős. Míg pár évvel ezelőtt a fali kapcsolós megoldások voltak a legelterjedtebbek, addigra manapság inkább a távadós vezérléseknek van nagyobb szerepe. De elkezdődött egy olyan folyamat is ami már még egy szinttel feljebb emeli a redőnyök automatizálását, ezek pedig az okos ház vezérlések. A megfelelő motor alkalmazásával teljesen gördülékeny automatizált folyamatokat tud beállítani a vég felhasználó az adott redőnyhöz vagy redőnyökhöz.

 

Milyen vezérlésekkel lehet motoros redőnyt vásárolni

Falikapcsoló redőnyhöz

Falikapcsoló redőnyhöz

A falikapcsoló a legegyszerűbb megoldását biztosítja, a motoros redőnyök mozgatásának.
A vékony elegáns kivitelnek köszönhetően szépen illeszkedik a környezetéhez, egyszerű 65-ös villanyszerelő dobozzal kompatibilis, így telepítése nem igényel speciális eszközöket.

A falikapcsolós kialakítás esetén, minden esetben szükség van egy 65 mm-es villanyszerelő doboz kiépítésére, amibe a falikapcsoló kerül telepítésre. Ennél a megoldásnál fontos figyelembe venni, hogy a kapcsoló egy motor vezérlésére alkalmas, így ha 2 redőnyt szeretnénk kezelni akkor vagy dupla motor kapcsolót vagy két darab egy motoros falikapcsolónak kell kialakítani a helyét. A motoros redőnyök falikapcsolójából léteznek kültéri változatok is, ezek vízálló kialakításúak.

Távirányító motoros redőnyhöz

Távvezérlés motor redőnyhöz

A távirányítású motoros redőnyök nem csak kényelmi de többlet funkciókat is biztosítanak. A képen látható DC169 15 csatornás vezérlő amellett hogy több redőny külön álló és egyidejű mozgatását is biztosítja, időzítő funkciója révén előre beprogramozott időpontokban is tudja automatikusan vezérelni a redőnyöket.

A távirányítású redőnyök talán a legelterjedtebb változatok, mivel ha már a motorizálás mellett döntünk akkor a kényelmi szempontokat így lehet tovább fokozni. Nagy előnye, hogy akár egy vezérlővel tudjuk irányítani a ház összes redőnyét, nem csak külön-külön de akár egyszerre is. Viszont hátránya is ebből adódik, mivel ha csak egy irányítónk van, úgy azt érdemes a lakás egy központi helyiségében elhelyezni, hogy a család minden tagja hozzá férjen.  Természetesen lehetőség van több vezérlő használatára is.

A  távvezérlők több típusa is elérhető az 1,5 és 15 csatornás változatok. Egy csatornára több redőnyt is tehetünk viszont az adott csatornára küldött jelet minden redőny egyidejűleg fogja végrehajtani. A legjobb választás a fenti képen látható 15 csatornás DC196-es vezérlő egység, ami a sok csatornának köszönhetően remekül testre szabható. A másik nagy előnye hogy ennél a típusnál LCD kijelző segíti  az irányítást és időprogramozhatóvá teszi a redőnyeinket. Ennek köszönhetően előre beállított időpontokban automatikusan fogja a redőnyök mozgatását végzeni.

 

A motoros redőnnyel az energia megtakarításért

A redőny amellett hogy árnyékot biztosít, a megfelelő használat mellett, a ház energia megtakarításához is hozzá járul. Erre a célra az alumínium redőnyök a legideálisabbak, mivel ezek a redőnyök hőszigetelt redőnypalásttal készülnek, és itt a motoros mozgatásnak köszönhetően a napszaknak megfelelően tudjuk a redőnyök leengedésével és felemelésével a bejövő napfényt és naphőt szabályozni. A téli időszakban a bejövő napenergia révén 1-2 fok többletet tudunk nyerni, ha a napos oldalon a redőnyöket nem engedjük le. Ezzel szemben a nyári beállításban épp ellenkezőleg érdemes a redőnyöket alkalmazni, mivel ilyenkor pont az a cél, hogy a lakásból a kinti forróságot kizárjuk. Ha ilyenkor jól használjuk a redőnyünket, a lakás klímarendszerének ritkábban kell a helyiségeket után hűteni amivel az elektromos számlánkat tudjuk megkurtítani.  

Motoros redőny a biztonságtechnikában

LOCK TO PLAY FELTOLÁSGÁTLÓ

Motoros alumínium redőnyökhöz a legjobb feltolásgátló módszer a Lock to Play alkalmazása

A motoros redőnyöket, kényelmi és energiamegtakarítási szemszögből is megvizsgáltuk már, de mi a helyzet a biztonsággal. A motoros redőny esetében elsődlegesen a megelőzésben tudunk megfelelő megoldást nyújtani. A biztonságtechnika egyik alapja a megelőzés. A jól beállított automatika révén a a motoros redőnyökkel un. jelenlét szimulációt tudunk végre hajtani. Ennek lényege, hogy a motoros redőnyök egy előre beállított időprogramnak megfelelően le és felemelkednek, ami azt a látszatot kelti mintha otthon tartózkodnának. Ezzel sok esetben lehet a betörési szándékot meggátolni.

A behatolás elleni védelem egyik legjobb módja a motoros redőnyök esetében, ha már a megrendeléskor LOCK TO PLAY feltolásgátló mechanikával kérjük a redőnyt. Ez a motorral együtt történő alkalmazás esetén tudja funkcióját betölteni.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..