Ablak sorolása

Műanyag ablakok sorolása - egy vagy több ablak és ajtó összekapcsolása

aluplast-sorolok-muanyag-ablak
Műanyag ablak soroló típusai

A sorolókat, két vagy több ablak elem, esetlegesen egész erkélyfalak összeszereléséhez használjuk. A soroló profilok a különböző ablak márkák esetében még azonos kialakítás esetében is eltérhet, ezért minden esetben érdemes a gyártó saját soroló elemét alkalmazni a nyílászárók össze szerelésénél. A nyílászáró soroló elemének kiválasztásakor a legfontosabb dolog a méret. A nem megfelelő soroló a szerkezeti stabilitást veszélyezteti. Tehát ez alapján elmondhatjuk, hogy nem csak összekötő elem de statikai elemként is funkcionál. Az alábbiakban a legtöbbször alkalmazott sorolókat ismertetjük. A különböző ablakprofilok esetében a sorolók méretei változhatnak az adott profil függvényében.

A Műanyag ablak sorolóinak fajtái

Rejtett soroló műanyag ablakhoz

A rejtett soroló egy, kb 1 cm széles 4 mm vastag műanyag elem amit a két ablakhoz illesztve össze csavarozást követően nem látunk. Ezeket csak kisebb ablakok és erkélyajtók esetében használjuk viszonylag kis fesztáv esetében.

H sorló műanyag ablakhoz

A rejtett sorolóhoz hasonló műanyag elem. Statikai szerepe nincs, hasonlóan csak kisebb szerkezeteknél alkalmazzuk. Fontos tudni, hogy az ablak összeszerelése után látszik a szerkezet kapcsolódási pontjánál, tehát a teljes mérete meghatározásakor a soroló vastagságával számolnunk kell. általában 4-5 mm-rel növeli meg a teljes nyílászáró szélességet.

Statikai soroló műanyag ablakhoz

A statikai soroló a H sorolóhoz hasonló, attól szélesebb 2,5-3 cm közötti acél merevített szerkezeti elem. Ezek alkalmazása 3 méteres szélesség felett biztonsági előírás. A szerkezetek merevségét és azok un, rebegését gátló eszköz. Ennél a sorló fajtánál is fontos a méret meghatározásakor figyelembe venni a soroló elem szélességét, illetve itt, már arra is figyelnünk kell, hogy az ablak mindkét oldalán számottevően kiáll a síkból.

Dilatációs soroló vagy Lizéna műanyag ablakhoz

Nagyon nagy méretű üvegfalakat is lehet készíteni műanyag nyílászáró rendszerek alkalmazásával, ha több nagyméretű műanyag nyílászárót megfelelően kapcsolunk össze. Ebben az esetben már nem csak a szerkezetek statikai megerősítésével, de a hőmérséklet változásából adódó szerkezeti dilatációval is számolnunk kell. Ilyen esetekben alkalmazzuk a lizénákat. A lizénák megfelelő alkalmazása mellett.

Szöget bezáró ablak soroló elemek műanyag ablakhoz

A fix szöget bezáró ablakok sorolására alkalmazzuk a 135 °-os soroló, manapság már nem vagy csak nagyon ritkán kerül alkalmazásra helyette inkább a csősoroló alkalmazása a jellemző. A csősoroló alkalmazásakor, a műanyag  ablakokat az általunk tetszőleges vagy a homlokzat kialakításának megfelelő szöget tudjuk beállítani. A csősoroló alkalmazásakor előforduló hiba, ha felméréskor, nincs figyelembe véve, a kívánt szög elérésénél, a soroló, hány cm-t vesz fel a teljes méretből.

Sarok ablakok esetében ha 90 °-os szöget szeretnénk elérni 2 ablak találkozásánál, akkor a csősorlót vagy fix 90 °-os sorolót is alkalmazhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .