betörésvédelem

Ablakok betörésvédelme

Posted

Ablakok betörésvédelme - a biztonsági üvegtől, a WK2 biztonsági vasalatokig

Ablakok betörésvédelme - A Biztonsági üvegtől a WK2 biztonsági vasalatig

Egy új nyílászáró esetében az ablakgyártók, és még inkább az ablakgyártók által használt vasalat, üvegek és kiegészítők alapján számos, lehetőségünk van otthonunk védelmére. De kezdjük az elején. Először is kétféle képen tudunk védekezni az illetéktelen behatolások ellen. Vagy az ablakba integrált védelmi eszközökkel, vagy az ablakhoz kiegészítésként alkalmazott védelmi eszközökkel.

Ablakba integrálható betörésvédelmi eszközök

Az egy alap dolog, hogy amikor kiválasztjuk az új műanyag ablakainkat, akkor nem csak az a fontos, hogy a választott profil milyen minőségű, de legalább olyan fontos, hogy a gyár milyen vasalatot alkalmaz a nyílászáróihoz esetenként milyen kilincset. A piacon számos neves vasalat van, ezek közül a ROTO és a MACO ami talán a legkiemelkedőbb minőségű, a kilincsek tekintetében a műanyag kilincseket kerüljük, mi főleg a HOPPE által gyártott alumínium kilincseket alkalmazzuk. A vasalat és a kilincs mellett a biztonsági üvegezések is szerephez jutnak, valamint ezek kombinációja.

Biztonsági üvegezés műanyag ablakba

ragasztott biztonsági üveg műanyag ablakba
ragasztott biztonsági üveg műanyag ablakba

Az alap üvegezés a műanyag és fa nyílászárók esetében egyaránt a 4-16-4 rétegrendben készülő üvegezés (most a gáz töltést meg bevonatokat hagyjuk mert az nem befolyásolja a biztonságot). Ezt felár nélkül adja minden gyártó a nyílászárókhoz. Ha ettől eltérünk, felár ellenében számos lehetőségünk van az általunk elvárt biztonsági szint eléréshez.

Az üveg lehet egyszerű 6 mm-es, ilyenkor  a 4 mm-es  üveget váltjuk ki egy vastagabb nehezebben betörhető üveggel. A másik lehetőség az un. ESG üveg alkalmazása, ami edzett külső oldali üveget takar. Az edzett üveg már bizonyos mennyiségű és erősségű dinamikus erőhatásnak is ellenáll (ütésnek). Lehet még különböző vastagságú üvegek biztonsági fólia által össze ragasztott változata és ezek kombinálása. Ilyen a 3.3.1 vagy 4.4.1 biztonsági üvegezések (lásd kép), ebben az esetben 2db 3-4 mm vastagságú üveget ragasztanak torzítás mentesen össze, úgy hogy közé illesztenek egy biztonsági fóliát. Ennek lényege, hogy az üveg betörésekor a fólia egyben tartja az ablak üveget.

A MABISZ minősítésű üvegezések alkalmazásakor meg kell határoznunk milyen behatás ellen, és milyen ideig szeretnénk védelmet elvárni az ablak üvegétől. A legáltalánosabb ablak üvegek az A1 és B3 közti tartományok.

De itt már akár golyóálló üvegezésekről is beszélhetünk, (ilyenre is volt már példa az évek alatt, az üveggyártó első kérdése milyen lőfegyver elleni védelmet szeretnénk, mivel egy sörétes puska lövedéke vagy egy géppisztoly lövedéke máshogy hat az üvegre becsapódáskor.)

A biztosítók a tévhittel ellentétben nem feltétlen követelik meg a MABISZ minősített üvegek alkalmazását magán személyek esetében.

 Biztonsági vasalat műanyag ablakba

A ROTO és MACO által gyártott nyílászáró vasalatok, a műanyag nyílászárók esetében a legjobb vasalatoknak számítanak. A műanyag ablakok vasalat nagyban meghatározza azt, hogy egy betörési kísérlet sikerrel zárul, avagy meghiúsul. Az ablakok vasalatát több biztonsági osztályba sorolják, az alap vasalatoktól, egészen a WK2 biztonsági osztályig, ezen szint felett csak az alumínium ablak rendszerek alkalmazásával van lehetőség fokozni a biztonságot. A WK1 és WK2 biztonsági vasalatokat a ROTO esetében hívják RC1 és RC2 rendszernek is, a komplett biztonsági szint eléréshez a megfelelő ablak kilincset és üvegezést is alkalmazni kell, de természetesen ez nem kötelező magán személyek esetében, ha csak nem a biztosító megköveteli, mert olyan magas értékű vagyontárgyat tartanak az ingatlanba.

Alap biztonsági vasalat műanyag ablakon

Az alapbiztonsági szint esetében csak az alsó kilincs alatti sarokpont kerül megerősítésre, a nyílászáróra, az üvegre és a kilincsre nincsenek további előírások meghatározva. Az alsó záródási pont kiemelés ellen biztosított, több ponton rögzített zárfogadót takar. A nyílászáró összes többi záródási pontja normál zárfogadóval kerül felszerelésre. A cégünk által forgalmazott összes ablak, ilyen alapbiztonsági vasalattal kerül ki a végfelhasználóhoz. Az alapbiztonsági vasalatok felár nélkül alapáron benne vannak az ablak árában. Ettől magasabb osztályba sorolt ablak vasalatot csak felár ellenében külön kérésre teszünk a nyílászárókra, vagy ha bizonyos ablaknál alapfelszereltségben magasabb osztályba sorolható vasalat kerül az, az adott műanyag ablak rendszer esetében fel van tüntetve.

roto-nt-biztonsagi-zarfogado
ROTO NT biztonsági zárfogadó
roto-nt-alap-zarfogado
ROTO NT alapbiztonsági zárfogadó

 

WK1 biztonsági vasalat műanyag ablakon

HOPPE nyomógombos kilincs
HOPPE nyomógombos kilincs

A  WK1 biztonsági vasalat esetében az ablak 4 sarka kerül biztonsági zárfogadóval felszerelésre. A zárfogadó itt minden esetben több ponton az ablak tokhoz rögzített kivitelű. A biztonsági zárfogadó a hagyományoshoz képes peremezett szélű a zárógombával megegyezően. Ennek köszönhetően, a sarokpontoknál történő, feszítés elleni védelem jelentősen javul.

 • Erőszakos behatolási kísérletek elleni védelem (rúgás, ütés, kiszakítás)
 • Plusz biztosítási pontok
 • Kulcsos vagy nyomógombos kilincs alkalmazása

A WK1 biztonsági vasalatok esetében, ha a műanyag ablakhoz nyomógombos kilincset rendelünk, akkor a WK2 biztonsági szintnél is alkalmazott P4 biztonsági üveget kell alkalmazni, hasonlóan beragasztva azt az ablak szárnyba.

A WK1 és felette lévő biztonsági osztályba sorolható zárszerkezettel ellátott műanyag ablakok esetében a un. beépítőfüles ablak beépítési mód nem megengedett. Ezeket a nyílászárókat csak tokon keresztüli rögzítéssel lehet a szerelni.

 

WK2 biztonsági vasalat műanyag ablakon

 • Fokozott erőszakos behatolás (rúgás, ütés, kiszakítás), illetve szerszámok mint pl. csavarhúzó, csípőfogó, feszítővas használatával elkövetett betörési kísérletek elleni védelem. 
 • Plusz biztosítási pontok az ablak minden sarkában 
 • A kiemelésgátló horgok megfelelő elhelyezése 
 • Kulcsos kilincs,
 • P4 üveg alkalmazása (amely két üveg rétegből és közte négy réteg betörésgátló fóliából épül fel),
 • az üveg biztosítása a kifeszítés ellen, az ablakba történő gyári üveg beragasztás segítségével.
HOPPE kulcsos kilincs
HOPPE kulcsos kilincs

Akár milyen biztonsági vasalattal szerelt ablakot rendelünk, minden esetben egyeztetni kell arról, hogy elég-e csak az adott fokozatnak megfelelően legyártani a nyílászárókat, vagy azokhoz mellékelni kell a biztonsági tanúsítványt is.

Ha csak az adott szintnek megfelelően történik a gyártás, de nem szükséges a tanúsítvány, akkor el lehet térni bizonyos pontokon az adott normáktól (pl. a vasalat WK2 szinttel van ellátva, de csak nyomógombos a kilincs és nem biztonsági az üveg). Ellenben a tanúsítvánnyal is rendelkező ablakok esetében, minden ponton az előírásoknak megfelelően kell az ablakokat legyártani, attól eltérni nem lehet.

Magyarországon, a MABISZ osztályba sorolásai, és az MABISZ által kibocsájtott bizonyítványok a mérvadóak.

 

Természetesen ahogy a műanyag ablakok esetében, a műanyag ajtók betörésvédelmét is lehet fokozni.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..