ablak párásodása

Miért párásodik az ablak üveg? Miért penészesedhet a lakás ablakcsere után?

Posted

Az ablakok párásodásártól a penész megjelenéséig

Az ablakok párásodása a lakás légterének rohamos páranövekedésének következménye. Ha ez a magas páratartalom nem normalizálódik, hosszabb ideig folyamatos marad, akkor már a falak penészesedése is megkezdődhet. Az új korszerű nyílászárók, legyen az fa vagy műanyag, egyaránt a tökéletes légzárás elérésére lettek tervezve.

Igen, a fa ablakok esetében is jelentkezhet ez a folyamat, hiszen a tévhittel ellentétben "NEM LÉLEGZIK" a fa nyílászáró sem. Mégis hogyan lélegezne, ha 3-4 réteg felületkezelő anyaggal látják el mire eljut a végfelhasználóhoz.

Az ablakon megjelenő pára tehát a túl magas páratartalomra vezethető vissza, a régi nyílászárók egyrészt nem szigeteltek túl jól, más felül a vetemedéstől, kis rések keletkeztek a tok és a szárny illesztésénél, amin keresztül valamilyen szinten a pára tudott távozni, így normalizálva a helyiség klímáját. Az új nyílászáró bekerülésével ez a folyamat megszűnik. Tovább tetézi a bajt, hogy általában az ablakcserét egy teljes felújítás követi, festéssel és gletteléssel, aminél a felhasznált anyagok mind műanyag vagy műgyanta alapúak, ezért is lehet manapság a beltéri festett falakat is mosni, anélkül, hogy a falfestésünkben kár keletkezne. De ha már belülről szépek leszünk, kívülről is szigeteljük le a falakat, ezzel is jelentősen hozzájárulva ahhoz, hogy csökkenjenek a havi energia számláink. A kültéri hőszigetelés általában műanyag alapú polisztirol táblákkal valósul meg, amikre a műgyanta alapú nemes vakolat is felkerül. Ezzel becsomagoltuk a házunkat, és mint egy dunsztos üveg szépen bezártunk minden nedvességet amit az élettérben termelünk. Ezzel nincs is semmi baj mindenki ezt teszi, de elfelejtődik a megfelelő szellőztetés, a páramentesítésről már nem is beszélve.

Párásodik az ablak üveg?

Az, hogy az ablak üvegén megjelenik a pára, az két okra vezethető vissza. Az első ami egyben egy figyelmeztetési értékként is felfogható, hogy a túl magas a páratartalom a helyiségben. A másik hogy a pára mindig a leghidegebb ponton jelentkezik, ez esetünkben az ablak üvege, viszont a légzárásunk tökéletes, és ez a fölösleges pára nem tud távozni úgy ahogy a régi ablak esetében a rossz illesztéseknél tudott. 

Akkor a drágán megvásárolt ablakunkban nem a megfelelő üveget tette az ablakos?

Nem, ez csak egyszerű fizika. Mégpedig a harmatponti hőmérséklet nevű fizikai jelenség következménye aminek eredménye a páralecsapódás. De mi is az a harmatponti hőmérséklet? A nedves levegő egy gázkeverék, amiben a levegő összetevőin kívül vízgőz formájában megjelenik a nedvesség is. A meleg levegő több nedvességet tud pára formájában felvenni, mint a hideg. A hideg és a meleg levegő találkozásakor, nagy hőmérséklet-különbség esetén, a magas páratartalmú meleg levegőből a pára kicsapódhat. Ha a meleg levegőből a pára egy hideg felületre csapódik ki, azt páralecsapódásnak nevezzük. A páralecsapódás akkor indul meg, ha a párás levegő eléri az úgynevezett harmatponti hőmérsékletet. A levegő harmatponti hőmérséklete magasabb, ha a levegő melegebb, vagy ha a levegő páratartalma magasabb.

Párásodik az ablak üveg, de nem mindegy kívül vagy belül

Az hogy az nyílászáró üvegén megjelenik a pára arról sok helyen írnak. De arról már kevesebb helyen, hogy az ablak üveg melyik oldalán jelent meg a pára. Mert bizony ez sem mindegy.

A nyílászáró belső oldalán párásodás jelent meg

Ha az új vagy meglévő ablakunk belső oldalán jelenik a pára, az azt jelenti túl magas a páratartalom a helyiségben. Ez általában a fentebb említett nem megfelelő szellőztetésre vezethető vissza. De ugyan csak túlzott páratartalmat generáló tényező a fürdés, a főzés vagy a ruhaszárítás.

Régebbi pár éve használatban lévő de nem karbantartott műanyag és fa ablak esetében a nem megfelelő karbantartás is okozhat párásodást. Ennek oka az ablak nem megfelelő karbantartása következtében a tömítő gumi idő előtti elöregedése. De okozhatja az ablak esetleges után állításának elmaradása. Vagy az újabban divatos "téli -nyári beállítás" BAROMSÁG következtében eltekergetett rosszul záródó vasalat is. Lásd műanyag ablakok karbantartása.

Az ablak külső oldalán megjelenő párásodás

Na ez manapság főleg a 3 rétegű melegperemes üvegekkel szerelt ablakok esetében jelentkező jelenség. Hogy aggódnunk kellene? Koránt sem. Ez azt jelenti az ablakunk üvege a leghidegebb pont a lakás követlen közelében. Ez a jelenség általában reggeli napkeltekori hirtelen felmelegedéstől következik be. A környezet melegedésével az üveg lesz a leghidegebb pont, így azon csapódik le a pára. Ez alapján elmondhatjuk nem a környezetnek fűtünk, a drága hőenergia nem vész el az ablakon keresztül.

A két ablak üvege között pára jelent meg

Na ez már viszont nagy baj. Ez azt mutatja, az üvegünk cserére szorul. Abban is biztosak lehetünk, ha nedvesség van az üveg között, akkor tuti nincs benne a hőszigetelésért felelős argongáz. Ha garanciális az nyílászáró akkor szóljunk 

 

Penészesedik a fal az ablakcsere után

A fal penészesedése az ablakcsere után, sok esetben egy olyan hiba jelenség ami eddig is fennállt csak azt a tökéletes szigetelés felerősítette. Ilyenek lehetnek a szerkezeti hibák, vagy akár a szellőztetés fontosságának az elhanyagolása. Arról már beszéltünk, hogy a régi elvetemedett nyílászárókon keresztül volt valamilyen szinten "légcsere" a lakásban, ami ha nem is ugyan az mint a megfelelő szellőztetés, de elég volt ahhoz, hogy a penész ne jelentkezzen. Az új nyílászárókkal viszont ez a légáramlás megszűnt, az elhasznált rossz minőségű levegő és felgyülemlett pára bennreked a lakásban, és ez fokozott páratartalomhoz vezet. Ez a párás rossz minőségű levegő melegágya a penésznek, ami azonnal megjelenik a hőhíddal rendelkező pontokon.

Hogyan szellőztessünk megfelelően?

Számos megoldás van amivel meggátolható a penész megjelenése. Első sorban már az első intőjelre reagáljunk, amikor azt vesszük észre, hogy az új ablak beépítése után vizesedik az ablak üveg belső oldala. Mindenképp szerezzünk be egy páramérőt. Nem kell full profi, a lényeg, hogy tudjuk ellenőrizni mit csináltunk. A cél az egészséges páratartalom elérése.

Hogyan szellőztessünk az új ablak beépítése után

Az új korszerű színes szagos ablakunk számos olyan funkciót tud, amit a régi nem azon kívül hogy tökéletes légzárást biztosít, pl. bukó funkciója is lett, vagy használhatjuk a résszellőző funkcióját is. A megfelelő légcseréléshez amikor ténylegesen szellőztetésre van szükség a lakásban a bukó funkciót felejtsük el, a résszellőzőt meg végképp.

A MEGFELELŐ LÉGCSERE AZ ABLAKOKON KERESZTÜL, CSAK SARKIG NYITOTT ABLAKOKKAL LEHETSÉGES. A BUKÓ FUNKCIÓN KERESZTÜLI SZELLŐZTETÉS CSAK A LAKÁS KIHŰTÉSÉRE JÓ.

A megfelelő levegő cseréje naponta minimum három alkalommal történjen meg, ideális a 3-5 alkalom lenne, de aki dolgozik annak ez úgy sem fog sikerülni. Vagyis minimum reggel, munka után, és este a lefekvést megelőzően tárjuk ki az ablakokat ne féljünk attól hogy kihűl a lakás, mert ahhoz sokkal több időre lenne szükség. A téli időszakban 4-5 perces szellőztetést végezzünk, előtte persze ne felejtsük el a fűtőtesteket letekerni alaphőfokra. Tavasszal 10-15 perces, míg nyári időszakban akár 20-25 perces szellőztetést is végezhetünk.

Ne felejtsünk szellőztetni magas páratartalommal járó tevékenységek után, mint a fürdés, vagy a főzés.

Légbevezetők elhelyezése a kritikus helyiségekhez

A legtöbb nyílászáró forgalmazó, már az előzetes ajánlatokon is feltünteti a légbevezetők fontosságát. A magas páratartalomra hajlamos helyiségek, ilyen a konyha, a fürdőszoba, a mosókonyhák esetében, javasolt a higro szabályzású légbevezetőket vásárolni az ablakokba. Ezek a pára elvén működő légbevezetők, egy nyolc rétegű poliamid betéttel vannak ellátva, amik pára hatására megdagadnak, és kinyitnak egy lamellát. Így megindul a helyiség légcseréje. 

Néhány tipp a megfelelő páratartalom eléréshez

 • Minden nap legalább háromszor szellőztessünk, a fent leírt módon.
 • Zárjuk be a konyha ajtót főzés közben, hogy ne menjen ki a pára a többi helyiségbe, ha kell tegyük bukóra az ablakot ilyenkor ha már nagyon párás a levegő.
 • A vizet forraljuk fedő alatt, ezzel kevesebb párát juttatunk a levegőben, és nem használunk annyi energiát sem.
 • Főzés után, azonnal szellőztessünk ki
 • A megfelelő szellőztetést jól lehet ellenőrizni, ha kinyitjuk az ablakot, a külső üvegre azonnal lecsapódik a pára. Amikor nagy részt vagy teljesen elpárolog akkor bezárhatjuk az ablakot.
 • Fürdés után azonnal szellőztessünk ki, ha tehetjük a csempéket is töröljük szárazra.
 • Ne szárítsunk ruhát a szobában, ha megoldható
 • Ha tehetjük használjunk ruhaszárítós mosógépet
 • A külső határoló falakra ne tegyünk bútort
 • Ha nagyon sok a pára helyezzünk el páraelszívót a kritikus helyiségekbe.
 • figyeljünk a fűtésre, ne tekergessük le 5-6 fokkal alacsonyabbra a hőfokot ha nem vagyunk otthon. Az egyenletesre, esetleg 1-2 fok eltéréssel beállított egyenletes fűtés kevesebb energiát igényel. A kisebb hőingadozás hatására kevesebb pára termelődik. 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..