Milyen műanyag ablakot vegyek? Milyen a jó műanyag ablak?

A légkamra "BULLSHIT" - vagyis mindegy milyen csak sok légkamrás legyen

Sok esetben szoktunk, az általános nézetekkel szembe menni, ha azt gondoljuk az nem fedi az igazságot. Nem fogunk sose olyan nyílászárót értékesíteni amiről azt gondoljuk magunknak se szerelnénk be, ergo nem is akarjuk eladni másoknak sem. Számos műanyag nyílászáró profil van a piacon hazánkban, jobbak kevésbé jók és olyanok is ami csak kutyát dobálni jó. Mielőtt megfeszítenének minket, szeretjük a kutyákat és nem áll szándékunkba bántani őket.

Ez egyre több gyártót és még több forgalmazót jelent, viszont nem feltétlen jelent egyre több ablaknyílást amit be lehet építeni. A túlkínálat a nagy felvásárlóréteg mellett is, olyan helyzetet eredményez ami arra sarkalja a piacot, hogy az ő termékét vásárolják meg, így sokszor olyan termékek kerülnek a piacra amiket nem szabadna megvásárolni. 

Mivel a felvásárló réteg 70%-a az alapján akarja meghatározni egy műanyag nyílászáróról, hogy az adott rendszer jó vagy sem, hogy hány légkamrás, így a profilgyártók sok esetben 68-70 mm-be akár 6-7 légkamrát is elhelyeznek. Ez nem csak kedvező árat, jelent de látszólag magas minőségnek is akar tetszelegni. Na de lássuk mitől jó vagy éppen rossz egy műanyag nyílászáró.

A jó hőszigetelést 7-8 légkamrával lehet elérni. Ez most komoly?

Számos olyan mondva csinált műanyag nyílászáró van a piacon, ami ha azokat az irányelveket követjük ami a minőségi profilgyártást követő nagy márkák is alkalmaznak, (pl. VEKA, KÖMMERLING) szándékosan olyan profilokat soroltunk fel ami a mi kínálatunkban nincs, nehogy az legyen, hogy részre hajlók vagyunk), akkor ezeknek  nem lenne létjogosultsága.

Ezek az irányelvek amiket minden profilgyártó mérnökeinek, és az ablak gyártók gyártásvezetőinek követni kellene:

  • Egy 70 mm vastagságú műanyag nyílászáró profilt maximum 5 légkamrára szabad csak osztani. Tehát ha 5 légkamrás ablakot szeretnénk venni, az minimum 70 mm legyen. Ez biztosítja az optimális légkamra vastagságot, és megfelelő méretű merevítővasat.
  • NINCS (vagyis van de minek) 6, 7 esetleg 8 légkamrás ablak 80 mm-es beépítési mélység alatt. Ahhoz, hogy 5-nél több légkamrát helyezzünk bele a nyílászáróba, és elfogadjuk azt hogy az első állítás helyes. Akkor értelem szerűen az ablak profiljának vastagságát meg kell emelni a kívánt kamra szám eléréshez. Ez alapján 6 légkamrát minimum 80 mm vastagságtól felfelé szabadna csak alkalmazni.
  • A merevítő vas minimum 1,5 mm vastag legyen, de nagyobb szerkezetek esetében, ez vagy zárt szelvény, vagy 1,5 mm-től vastagabbnak kell lennie.

Miért nem szerencsés 70 mm műanyag ablakba 6-7 légkamrát belepasszírozni?

Azt már tudjuk mit ne válasszunk, de azt nem tudjuk miért. Menjünk sorba ezeken a dolgokon. Azt mondtuk 70 mm vastagságig maximálisan 5 légkamrát szabad egy műanyag nyílászáróba elhelyezni. Az egyértelmű ugye, hogy adott vastagságot adottnál több felé csak úgy tudok felosztani, ha csökkentem az osztható területek méretét. Ezzel esetünkbe azt jelenti hogy, kisebb légkamrákat kell létrehozzak, rosszabb esetben a középső nagy a merevítő vasnak szánt kamrát kell össze nyomjam. Mivel az ablakunk szigeteléséért a légkamrákba lévő levegő szigetel, így hiába hozok létre több légkamrát csak a nyílászáró stabilitását fogom esetlegesen gyengíteni, de nem érek el jobb hőszigetelést.

Hiába van 70 mm-be 6 légkamra téve, nem fog jobban szigetelni az ablakom, csak esetlegesen kisebb merevítő vasat tudok beletenni, így a stabilitást veszélyeztetem.

 

Nem csak a márkás profilon múlik a jó műanyag ablak

 

Sokan vannak akik hasonló elvek alapján választják meg az új nyílászárójukat, mégis meglepetés éri őket. Vajon mitől lehet, hogy márkás műanyag ablakot vásároltak, a paraméterek alapján megfelelőnek kellene lennie az új ablakoknak, a szerkezetek mégsem az elvárásoknak megfelelően működnek.

Nem árt tudni, hogy a minőségi ablakprofil mögé a megfelelő gyártónak is meg kell lennie. Mert egy közepes minőségű ablakprofilból is lehet hosszú élettartamú ablakot készíteni, ahogy a neves márkából készült nyílászáró is lehet "kapu garanciás" minőségű.

Honnan tudhatom hogy jó ablakgyártót választok?

Erre a kérdésre az interneten lehet megtalálni a választ a legkönnyebben. Érdemes a gyártóra rákeresni, megnézni milyen minősítései vannak. De emellett segítség lehet, ha olyan weboldalakon is szétnézünk ahol a választott gyártó ablakait értékelik olyan vásárlók akik attól a gyártótól vásároltak nyílászárót. Az ilyen véleményeknél, figyeljünk arra, hogy ha sok a negatív vélemény érdemes megvizsgálni, hogy a termékkel volt baj, vagy a beépítést végző céggel. Ha egy cégről nem találunk semmit, vagy sok a negatív vélemény érdemes másik gyártó azonos profilból készült termékét választani.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .