Gerébtokos ablak metszeti rajza

Miért lesz kisebb az üveg felület ablakcsere után bizonyos esetekben?

Gerébtokos ablakok cseréje után mért kisebb az új ablak üvegfelülete?

 

Az ablak csere egyik fontos eleme, hogy a régi ablak cseréjét követően minél több természetes fény bejutása maradjon meg. Ez természetes hiszen, amikor megvásároltuk az ingatlan akkor elfogadtuk, hogy adott mennyiségű fény bejutását teszi lehetővé a meglévő ablak. Ezt az évek alatt megszoktuk, de amikor eljön az ablak cseréjének az ideje, szembesülni kell vele, hogy bizonyos esetekben ez a fény mennyiség akár csökkenhet is. 

Milyen esetekben csökken az üvegméret ablakcsere után?

Ha ilyen szemmel nézzük az ablakokat a legnagyobb vesztesei a fény szempontjából azoknak van akik pallótokos ablakokat cserélnek. A Sofa és Tesauer rendszerű már thermo üveggel ellátott ablakok esetében szerencsésebb a helyzet. 

Fény veszteség gerébtokos ablak cseréjének esetében

Gerébtokos ablak metszeti rajzaEz a jelenség első sorban a pallótokos vagy más néven gerébtokos ablakok tulajdonosait érinti a leginkább. A gerébtokos ablakok sajátossága, hogy minden esetben két ablakszárnnyal rendelkeznek, egy belső nagyobb és egy külső kisebb szárnnyal. A két ablak szárny között 13 cm távolság van. Sok esetben ennél az ablaknál még az nyílászáró felett egy falba épített redőnyszekrény is található.

A gerébtokos ablakok külső kisebb szárnyának üvegfelülete határozza meg az ablakon bejutó fény mennyiségét. Mivel ezen ablakok tok és szárny vastagsága SZEMBŐL NÉZVE! átlagosan 13 cm, viszont a tok szerkezet nagy része (ehhez a tokszerkezethez lépcsőzetesen igazítva lett kialakítva ) a falba süllyesztve került beépítésre.

Az új ablakok tokszerkezet viszont már teljesen máshogy van kialakítva, azok SZEMBŐL NÉZVE! (nem a tokvastagságot vizsgálva, hanem szemből a tok és a szárny együttes vastagságát mérve) átlagosan 14-15 cm. Ráadásul, az új ablak méretét a külső kőpor határozza meg, abból maximum 1-1,5 cm tolható be a falba. A megmaradó nagy hézagokat, kőműves munkálatok segítségével kell kijavítani, a belső falsíkot lépcsőzetesből egyenesre  az új ablak szélességének megfelelően kijavítani.

Tehát elmondhatjuk, hogy egy bontás és beépítés követő gerébtokos ablakcseréje után az új ablak üveg felületeti, átlagosan 3-5 cm-rel is kisebbek lehetnek mint a régi ablak esetében.  

Pallótokos ablakok esetében ha a bontás nélküli beépítést választjuk, akár milyen okból kifolyólag, akkor ez a fény mennyiség radikálisan fog csökkenni.

 

Gerébtokos ablakok cseréje után mért kisebb az új ablak üvegfelülete?

Fény veszteség Sofa rendszerű ablakok cseréjének esetében

Ebben az esetben, a fény veszteség minimális hiszen ilyen esetben hasonló vagy azonos tok-szárny vastagságokkal számolunk szemből nézve. Ebben az esetben az új ablakkal azonos a szárny kialakítás a régi ablak egy egyenes falkávába lett berögzítve, így bontást követően 1-2 cm-rel lesz maximum kisebb az ablakunk, hacsak nem valami (pl, nem pótolható falburkolat) miatt indokoltan kisebbre vesszük az új ablakok  méretét.

 

Mit tehetünk és nem tehetünk a nagy üvegfelületekért?

Műemlék jellegű épületek esetében

Társasházak esetében, főleg művédelmi épületeknél eléggé meg van kötve az ember keze, azzal kapcsolatban milyen módon lehetne az ablakok üvegfelületét növelni. Ebben az esetben, és csak is ebben az esetben sokszor a legjobb megoldás az ablak felújítása. Számos cég vállal ilyen jellegű munkát, de minden esetben csak vissza ellenőrizhető vállalkozást válasszunk.

A legjobban akkor járunk, ha egy fa ablakokat gyártó céget bízunk meg a munkára. A legtöbb fa nyílászáró gyártó foglalkozik ilyen műemlék jellegű ablak felújításával. Ezt azért javasoljuk mert sok mondva csinált cég (akinek nem inge nem veszi magára) vállal ablak felújítást, akik vagy csak össze tákolják, vagy előleget kérnek és sosem jönnek ki elvégezni a munkát.

Társasházak esetében ahol nincs megkötés a homlokzati összképre

Itt már könnyebb dolgunk van, hiszen egyszerűen a nyitható ablak szárnyak számának csökkentésével is jelentősen javítható a helyzet. Ilyen esetekben a a 3 szárnyú ablakokat 2 szárnyúra változtatva, vagy a 2 szárnyas ablakokat 1 szárnyúra változtatva is sok fény tudunk megspórolni. 

Családi házak esetében

Itt van a legjobb dolgunk, hiszen akár a káva lépcsőzetes kialakításának levésése (kb 6-7cm nyerhető szélességben), vagy az ablak felett redőnyszekrény megszüntetésével és a szemöldök fal leverésével, szükség esetén új áthidaló betéttelével, akár (a magasság tekintetében) 20-22 cm is nyerhető. 

Ha nem szeretnénk a külső homlokzatot megsérteni, mert nem lesz szigetelés, vagy egyéb okok miatt nincs rá lehetőség, akkor ugyan csak a szárnyak mennyiségének lecsökkentésével  tudunk több természetes fényt elérni.

HA A BEJUTÓ FÉNY MENNYISÉGE A LEGFONTOSABB AZ ABLAKOK CSERÉJEKOR, AKKOR MINDEN KÉP KERÜLJÜK, AZ AMÚGY SEM JAVASOLT RÉGI TOKBA TÖRTÉNŐ (BONTÁS NÉLKÜLI) BEÉPÍTÉST!

Azért rendeltem egyedi méretes ablakot hogy ne csökkentsem a fény mennyiséget!

Sokan amikor egyedi méretre gyártott ablakra gondolnak, nem az jut eszükbe ami kellene, miszerint az egyedileg gyártott ablak a meglévő ablak nyíláshoz igazított méretben és kívánt nyitással készül, hanem azt gondolják attól egyedi gyártású mert akár keskenyebb szárnyakat is lehet készíteni. 

Mindegy hogy milyen márkájú vagy beépítési mélységgel rendelkező ablakot vásárolunk minimális eltéréssel egyforma mennyiségű üvegfelületet kapunk azonos méretű ablak esetében. Lásd kép. A bal oldalon egy Salamander Bluevolution 92  műanyag ablak található ami a legvastagabb műanyag ablak mai jelenleg kapható, a jobb oldalon egy régi mára már nem nagyon használt 60mm-es beépítési mélységgel rendelkező ablakot láthatunk. Jól látszik hogy hiába másfélszer vastagabb az egy ablak a másiktól, szemből nézve 2mm csak az eltérés ha a tokot és a szárnyat együtt nézzük.

Mivel a műanyag ablakok profilját nem az ablak gyártó hanem a profil gyártója készíti, így ezt az ablak legyártásakor nem tudja a gyártó módosítani. A profil gyártója viszont mikor tervezi az ablak profilt, a tervezettnek megfelelő stabilitás és hőszigetelő képesség elérése miatt, a minimális legkeskenyebb szárny és tok kialakítást alkalmazza, viszont az alá nem mehet. Ezért van az hogy mindegy kitől veszünk ablakot és milyen profilból, lényegében egyforma üvegfelületekkel kell számolnunk azonos befogadó méret esetében.

Az egyedi méretre gyártás az ablak külső méretére vonatkozik. A műanyag ablakok gyártója nem tud olyan keskeny szárnyat gyártani mint a régi gerébtokos ablakoké. Ha növelni akarjuk a bejövő fény mennyiségét azt nyílás nagyobbításával  vagy a szárnyak számának csökkentésével lehetséges.

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .