Mi a különbség a külső párkány és belső könyöklő között

Posted

Mi a különbség a külső párkány és a belső könyöklő között

A párkány az egyik legfontosabb eleme az ablaknak. Sajnos nem fordítunk kellő figyelmet erre a részletre, pedig hosszú időn keresztül fog minket kiszolgálni. Bár a külső és belső párkányoknak hasonló megjelenésük van mégsem mindegy melyiket hova helyezzük el.

A belső könyöklők és külső párkányok közötti legfontosabb különbség, hogy míg a belső párkányokat vagy más néven könyöklőket első sorban esztétikai jelleggel helyezzük fel (persze itt is vannak követelmények), addig a külső párkányoknak ellen kell állni a környezeti változásoknak. Az időjárási viszontagságokból adódóan a külső párkánynak bírni a kell az erős napsugárzást épp úgy, mint a téli fagyot.

De ugyan csak fontos szerephez jutnak a megfelelő víz elvezetésért is, hiszen az ablakokról lefolyó csapadékot a falon túlra kell levezetni. Ezért van az hogy a megfelelően felrakott kültéri párkánynak 1 cm -es ejtésének kell lenni, és legalább 2,5-3 cm-rel túl kell lógnia a fal külső síkján. 

A párkány szakszerű felszereléséről EBBEN a bejegyzésünkben olvashat.

A belső könyöklőknek ezzel szemben csak a belső páratartalom miatti pára lecsapódástól, és a belső könyöklőre helyezett virágok locsolásánál mellé folyó esetlegesen lecsöppenő víztől kell megvédenie a falazat belső oldalát. Talán a másik sarkalatos dolog lehet egy beltéri könyöklővel szemben az, hogy könnyen tisztítható legyen.

Miből legyen a párkány?

Mivel a külső és belső párkányoknak egyaránt más követelményeknek kell megfelelni, így értelem szerűen más anyagokból is készülnek. Az alapszabály a kültéri párkányt használhatjuk beltéren is, viszont a beltéri könyöklőket szigorúan tilos kültéren használni. 

Milyen anyagokból készülhet a kültéri párkány?

 • Műanyagból (csak fehér színben, és csak akkor hanem fóliázott kivitel)
 • Alumíniumból (lehet extrudált és élhajlított kivitel)
 • Anyagában horganyzott lemezből (sokszor említik Lindab párkány néven is)
 • Műkőből
 • Gránitból

Milyen anyagokból készülhet a belső könyöklő?

 • Műanyagból (beltéren már alkalmazható a fóliás felülettel rendelkező változat is)
 • Műkőből
 • Gránitból
 •  Fából (ebben az esetben a felületkezelésről minden esetben gondoskodni kell)

Az anyagában színezett UV stabil műanyag párkányok fehér színben, alkalmasak kül- és beltéri használatra  egyaránt. Ellenben a színes faerezetes fóliával ellátott párkányok már csak beltéri felhasználásra alkalmasak. Az alumínium és lemez párkányok ugyan alkalmasak lennének beltérre is de esztétikai okokból nem használjuk őket.

Párkány szeretnék vásárokni

Természetesen van lehetőség cégünknél párkányok vásárlására is. Cégünknél lehetősége van az alábbi párkányok megvásárlására Párkány nagy kereskedésünkben.

Milyen párkányt tudok vásárolni cégüknél?
 • Műanyag párkány fehér RAKTÁRRÓL AZONNAL elérhetően minden méretben rendelhető.
 • Műanyag belső könyöklő színes CSAK RENDELÉSRE ill. kis mennyiségben raktáron (aranytölgy , dió, mahagóni)
 • Alumínium párkány fehér és RAL színterezett RENDELÉSRE AKÁR EGYEDI HAJTÁSSAL 
 • Lemez párkány fehér és RAL színterezett RENDELÉSRE AKÁR EGYEDI HAJTÁSSAL

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..