Mi a műanyag ablak résszellőző funkciója?

Műanyag ablak résszellőző funkciója

A manapság megvásárolható műanyag ablakok szinte kivétel nélkül tartalmazzák, ill. tartalmazniuk kell a résszellőző funkciót, hasonlóan a hibásműködés gátlóhoz.

A résszellőző, a fent említett kiegésztőhöz hasonlóan az ablak zárszerkezetének része, a vasalat márkájától függően, vagy gyárilag a vasalatba van építve pl. MACO, vagy kiegészítő elemként a gyártó a műanyag ablak összeszerelésekor teszi fel az ablakra.

Hogyan tudom a műanyag ablakon a résszellőzőt használni?

A résszellőző funkciót, egy és több szárnyú műanyag ablakon lehet megtalálni minden esetben a kilinccsel ellátott ablak szárnyon. A működése a kilincs mozgatásával érhető el, úgy, hogy az ablak kilincset 45 fokba felfelé elfordítjuk (Lásd ábra).

Minden új műanyag ablakon van résszellőző?

Nem, csak olyan ablakok és erkélyajtókon lehet megtalálni amik nem csak nyíló de bukó funkciót is tudnak. A csak nyíló és csak bukó ablakok esetében ez a funkció NEM elérhető.

Ugye a gázművek elfogadja résszellőzőt?

NEM, és ez nagyon fontos. A RÉSSZELLŐZŐ NEM LÉGBEVEZETŐ. Mivel az ablak lezárható így a résszellőző nem elfogadható a gázművek által támasztott követelményeknek. Bővebben a műanyag ablakokba építhető légbevezetőkről.

Mire használható akkor az ablak résszellőző?

Sok lakásban okoz problémát a magas páratartalom, vagy nincs szellőző rendszer ami biztosítaná a megfelelő mennyiségű friss levegő utánpótlást. Olyan esetekben, amikor a páratartalom nem tartósan csak ideiglenesen kiugróan magas, (pl. ide tartozik a ruhaszárítás a szobában) jó szolgálatot tud tenni ez a kis szerkezet, hiszen a keletkezet fölös pára nem a helyiségben csapódik le, hanem ki tudjuk engedni a lakásból anélkül hogy nyitva kellene tartani az ablakot.

Olyan esetben is jó szolgálatot tesz ha csak azt szeretnénk, hogy friss levegő cserélődjön a lakásban, így reggelre nem állott levegő lesz a hálóban, hanem friss mintha akkor szellőztetünk volna. Ha hosszabb időre megyünk el otthonról, (pl. nyaralás) olyan esetben ez nem javasolt, mivel a résnyire buktatott ablak biztonságtechnikailag nem szerencsés.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .