légbvezető műanyag ablakba

Légbevezető műanyag ablakba

Megfelelő szellőztetés megvalósítása műanyag ablak esetében

A műanyag ablak tömítettsége miatt, a levegő cseréje, olyan drasztikus módón lecsökken, ami szükségesség teheti a megfelelő légutánpótlás kialakítását. A megfelelő légcsere a lakás minden pontjára számítva a teljes térfogat 0,5 szeresének óránkénti cseréjének megvalósításával már elégséges határértékre  hozható. Ez történhet:

  • rendszeres, naponta többszöri rövid időtartamú szellőztetéssel
  • a műanyag nyílászáró résszellőző funkciójának használatával (nem minden nyílászárón érhető el)
  • szellőztető rendszer telepítésével
  • légbevezető alkalmazásával

Nagy teljesítményű gázkészülékek használata esetén, ha nincs kialakított (a kéményseprő vállalat által is elfogadott szellőztető rendszer), akkor jönnek szóba a légbevezetők alkalmazása.

Milyen légbevezetőt kérjek műanyag ablakomba?

aereco légbevezető

Fontos tudni, hogy számos légbevezető gyártó van a piacon, és gyártónként is sok fajta légbevezető érhető el. A legjobb, és minden tanúsítvánnyal rendelkező légbevezető márka az AERECO gyártmányai. Cégünk is, kizárólag ennek a gyártónak termékeit értékesíti. Továbbiakban, csak ezzel a típussal foglalkozunk.

Mikor milyen légbevezetőt kell alkalmazni?

Az hogy milyen légbevezetőre van szükségünk, azt egyrészt az határozza meg milyen célból van szükségünk rá, illetve, hogy az adott feladatra mekkora kapacitásra van szükség a megfelelő légcsere megvalósulásához. Ha saját kútfőből akarjuk megoldani, akkor magunknak kell kiválasztani, illetve az értékesítőt is megkérdezhetjük melyiket ajánlja.

Ha egy olyan céget bízunk meg, akik ilyen szerkezetek utólagos telepítésével, foglalkozik, akkor azt ők pontosan tudják majd milyen típusú légbevezetőt kell használniuk.

Ha még most vásárolunk, műanyag ablakot, akkor érdemes már a tervezéskor végig gondolni szükségünk lesz-e a légbevezetőre, és már eleve úgy rendelni az ablakot.

Ablakba szerelhető legtöbbször használt AERECO légbevezetők típusai

AERECO EMM 716 légbevezető

AERECO EMM 716 manuális vezérlésű légbevezető Ezt a típusú légbevezetőt első sorban akkor alkalmazzuk, ha semmilyen előírásnak nem kell megfelelnünk, csak szeretnénk megelőzni a helyiség esetleges penészesedését. Abban az esetben is alkalmazhatjuk, ha már kialakult falpenészesedést szeretnénk megszüntetni. Az AERECO EMM 716 -os  jelzésű MANUÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ légbevezető bal oldalán egy fekete kart találunk, ami a manuális nyitást és zárást biztosítja. Kétféle légáramlással szerelhetők be, melynek köszönhetően a helységben tartózkodók igényének megfelelően állítható a levegő áramlásának módja. Egyszerű, strapabíró kialakításuknak köszönhetően számos országban bizonyították működésük előnyeit.

Paraméterek:

Léghozam:
3-35 m3/h (10 Pa)
6-70 m3/h (40 Pa)

Működtetés:
manuális

Használatához javasolt keskeny rovarrács redőny esetében, vagy esővédő rács, ha a nyílászárón nincs  redőny se szúnyogháló.

Ezt a légbevezetőt, a kéményseprő vállalat és a gázművek sem fogadja.

AERECO EMM 916 légbevezető

Ezt a típusú légbevezetőt nem csak akkor alkalmazhatjuk, ha csak szeretnénk megelőzni a helyiség esetleges penészesedését, vagy, ha már kialakult falpenészesedést szeretnénk megszüntetni.

Az AERECO EMM 916 -os  jelzésű HIGRO SZABÁLYZÁSÚ  légbevezető alkalmas, kisebb gázkészülékek, kandallók, kályhák légutánpótlásárai is.

Kétféle légáramlással szerelhetők be, melynek köszönhetően a helységben tartózkodók igényének megfelelően állítható a levegő áramlásának módja.

 

Paraméterek:

Léghozam:
11-35 m3/h (10 Pa)
22-70 m3/h (40 Pa)

Működtetés:
NEM lezárható higroszabályzású

Használatához javasolt keskeny rovarrács redőny esetében, vagy esővédő rács, ha a nyílászárón nincs  redőny se szúnyogháló.

Ezt a légbevezetőt, mind a kéményseprő vállalat, mind a gázművek elfogadja. Annak megállapítása, hogy az adott gázkészülékhez, melyik típusú, és hány darab légbevezető használata szükséges, az gáztervezői feladat.

AERECO EAF 309 légbevezető

Az AERECO EAF 309 -es  jelzésű AKUSZTIKUS NÖVELT LÉGHOZAMÚ  légbevezető alkalmas, nagyobb gázkészülékek, kandallók, kályhák, kazánok légutánpótlásárai is. Kétféle légáramlással szerelhetők be, melynek köszönhetően a helységben tartózkodók igényének megfelelően állítható a levegő áramlásának módja.

Paraméterek:

Léghozam:
35 m3/h (10 Pa)
70 m3/h (40 Pa)

Működtetés:
NEM lezárható akusztikus

Használatához javasolt keskeny rovarrács redőny esetében, vagy esővédő rács, ha a nyílászárón nincs  redőny se szúnyogháló.

Ezt a légbevezetőt, mind a kéményseprő vállalat, mind a gázművek elfogadja. Annak megállapítása, hogy az adott gázkészülékhez, melyik típusú, és hány darab légbevezető használata szükséges, az gáztervezői feladat.

Hogyan kell felszerelni a légbevezetőt

Légbevezető hibás felszerelése műanyag nyílászáróba

A szellőzőt minden esetben vízszintesen az ablak felső részén kell elhelyezni, más beépítés csak akkor jöhet szóba, ha a felső beépítés lehetetlen (pl. íves ablak, felső kilincs, vagy esetleg a gázszolgáltató 2 db nem zárható elem alsó-felső beépítését követeli meg).

A légbevezetők függőleges réssel történő beépítése nem engedélyezett a csapóeső elleni védelem elégtelensége miatt.

A légbevezető csak akkor látja el megfelelően feladatát, ha annak felszerelése is szakszerű. A szakszerűtlenül felszerelt légbevezető nem csak azért okoz gondot, mert nem tudja ellátni feladatát, de gázkészülékek esetén a légutánpótlás sem teljesül, ezért akár az ellenőrző szervek is elutasíthatják az engedélyezést.

A legtöbbször előforduló hiba, a rossz helyre, nem megfelelően kimart, vagy furat sorral kialakított szellőzőrés (lásd. kép).

Légbevezető szakszerű felszerelése műanyag nyílászáróba

A szellőzőrés legegyszerűbben a gyártás folyamán alakítható ki, de megvalósítható az utólagos marás is a már beépített ablakra. Amennyiben résekkel ellátott ablakokat építenek be, különösen figyelni kell arra, hogy a résekkel ellátott ablakok a tervezett helyekre kerüljenek.

A szükséges szellőzőrés mérete 290 mm hosszú, és 10-12 mm magas a rajz szerinti módon. (Lásd. kép)

A marást mind a tok, mind a szárny felső részérén, a szigetelő gumi megsértése nélkül kell kialakítani. Az esővédőt, vagy rovarrácsot a tok külső oldalára, a légbevezetőt a szárny belső helyiség felüli oldalára kell felcsavarozni. Középtömítéses műanyag ablak rendszereknél a középső tömítést a rés hosszában ki kell vágni a megfelelő légkapacitás elérése érdekében!

Comments are closed.