Milyen ablakot vegyek?

Posted

Milyen ablakot vegyek?

Amikor eldöntjük, hogy sok esetben tőlünk is öregebb nyílászáróinkat kicseréljük, az első kérdés ami felmerül bennünk az, hogy milyen ablakot vegyek. De új házunk építésekor is döntenünk kell, bár a tervezéskor az építész egy irányvonalat meghatároz azzal kapcsolatban mégis milyen minőségű anyagú és szigetelési képességű ablakot kell beszereznünk a kivitelezéshez. Néhány fő kulcs kérdést tisztázva magunkban hamar ki tudjuk választani milyen nyílászáró lesz az ideális számunkra.

1 Milyen anyagból készülő ablakot szeretnék?

Számos anyagból lehet ablakot vásárolni, a klasszikus mondhatni tradicionális ablakok esetében a fa ablakok jöhetnek számításba. A fa természetes anyaga a nyílászárónkon is vissza fog tükröződni. Ha nem szeretjük a modern minimalista stílust akkor minden esetben számításba kell vennünk a fa nyílászárókat. Ha kevesebb pénzt szeretnénk áldozni a nyílászárókra, de mégis fa hatást szeretnénk elérni, akkor a fóliázott műanyag ablakokkal tudunk kedvező ár mellett is fa hatású nyílászárót vásárolni.

Ha épp ellenkezőleg, inkább a modern stílus felé hajlunk akkor egyértelműen a műanyag ablakokat érdemesebb választani. Esetleg külső oldali alumínium borítással még modernebb minimalista jelleget kap a házunk. Ugyan ritkán de esetenként, főleg örök panorámás telkek esetében, ahol a látványra van tervezve a ház, sokszor extrém nagy egybefüggő üvegfelületeket kell kitölteni az alumínium nyílászárók is szóba jöhetnek.

Ha árazásuk alapján akarunk dönteni, akkor a fehér műanyag ablakok a legolcsóbbak, majd a színes fóliázott műanyag nyílászárók következnek a sorban. Ezt követik a fa nyílászárók és az alumínium borításos műanyag ablakok. Végül az alumínium nyílászárók a legdrágábbak.

2 vagy 3 rétegű üvegezéssel vegyünk ablakot?

Ha már tudjuk milyen anyagból lesz az ablakunk, akkor a megfelelő üveget kell kiválasztanunk. Ha egy mód van rá mindenképp 3 rétegben gondolkodjunk, hiszen kb. 75%-ban üvegből van a nyílászárónk. A 3 rétegű üvegeke nem csak fokozott hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, de jobb hanggátlók is mint a 2 rétegű üvegezéssel készült társaik. Vannak speciális hangszigetelő üvegek is ha az ingatlan zajos helyen lenne. 

A 3 rétegű üvegek nagyobb súlyt jelentenek, így a gyártási méretkotlátok itt csökkenek, vagy első sorban erkélyajtók esetében, hamarabb szaladunk bele egy  esetleges vízszintes osztásba, az üvegterhelés jobb elosztása miatt.

Milyen vastag ablakot kellene vennem?

Erre itt csak kismértékben szeretnénk kitérni, hiszen a műanyag nyílászárók esetében ez egy olyan pont ahol hamar eltévedhetünk, akár rossz döntést is hozhatunk. Ezért hogy milyen vastagságúnak kell lennie egy műanyag ablaknak külön cikkben foglalkozunk. A fa ablakok esetében a vastagság és az üvegfelépítés kézen fogva járnak, így ott nem nagyon tudunk mellé nyúlni, mivel a gyártók az adott vastagságú profilba csak egy fajta vastagságú üveget tesznek. Példa erre a saját fa nyílászáró kínálatunk ahol a BOROVI 68 fa ablakok 2 rétegű üveggel készülnek, míg a BOROVI 88 fa nyílászáróink 3 rétegű üveggel.

A műanyag ablakok esetében már trükkösebb a helyzet, mert ott számos buktatója van a nyílászáró vásárlásnak. Ebből kifolyólag kiemelten foglalkozunk vele, a hogyan vásároljunk műanyag ablakot bejegyzésben talál hasznos információkat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..