Kripton gáztöltés használata műanyag ablakban

Hőszigetelés fokozása Kripton gáz használatával

hőveszteség minimalizálása kripton gáz töltésselA modern építésztben a környezettudatosság, ezen belül az energia fogyasztás drasztikus csökkentése az egyik legsarkalatosabb dolog. Azt mindenki belátja, hogy az épületek héjszerkezetének, leggyengébb láncszeme minden esetben a nyílászáró. Azt is hozzá kell tegyük, ez az egyetlen olyan építészeti elem, aminek a segítségével befolyásolni tudjuk a szoláris nyereséget, és a hőmegtakarítást. A 2018-as új nyílászárókat is érintő építészeti rendelet ami az épületek energiafelhasználását hivatott szabályozni, és 2021-re fog kicsúcsosodni, olyan megoldásokat hív életre amik eddig is elérhetőek voltak, de valahogy nem kerültek előtérbe. Ilyen megoldás a mára hétköznapi argon gáztöltés kiváltása kripton gáztöltéses üvegre.

A legelterjedtebb megoldás manapság is a Low-e/Float üvegek kombinálása első sorban Argon gáztöltés mellett. Ezeknek az üvegeknek a hőáteresztő képessége 24 mm-es 2 rétegű üvegezés esetén Ug=1,0 W/m2K, míg 48 mm-es 3 rétegű üvegezés esetén ez az érték Ug=0,5 W/m2K. Ezt az értéket csupán az argon gáz kriptonra történő cseréjével 24 mm-es 2 rétegű üvegezés esetén Ug=0,9 W/m2K, míg 48 mm-es 3 rétegű üvegezés esetén Ug=0,4 W/m2K értékre tudjuk csökkenteni.

Az ablak üvegén eltávozó hőveszteség minimalizálására kripton gáztöltés esetén is továbbra is javasolt, hogy a nyílászáró melegperemes üvegezéssel készüljön.

Miért szigetel jobban a Kripton gázzal töltött üveg az Argon gázos üvegnél?

Designed by prostooleh / Freepik

Mivel a kripton gáz hővezető képessége rosszabb, mint az argon gázé, ezért az ablakok hőszigetelő tulajdonságát jelentős mértékben javítja. A levegő a legegyszerűbb töltőanyag, aminek jelentős a hővezető képessége. Éppen ezért napjainkban már nem jellemző, hogy ilyen ablak üveg készülne. Jelenleg elterjedt hővezető gáz az argon, de a kripton gáz választása még jobb döntés. További előnye is van a nemes gáznak, hogy a hangszigetelése is jobb.

A nemesgázok hővezető képessége azért jobb a levegőnél, mert egy adott teret kitöltve sűrűbben helyezkednek el a részecskék.

Vegyünk egy olyan vödört, amit 50 db teniszlabdával lehet megtölteni. Ugyanebbe a vödörbe ping-pong labdából már 151 db fér el. A gáztöltés során ezt a hasonlatot használva, megérthető, hogy az 1 m3 térfogatú légrés kitöltése során kripton gázból többre van szükség, mint az argonból. De azt is látnunk kell, hogy a kripton gáztöltésnél a részecskék sűrűsége miatt már kevesebb azon térfogat, ahol nem ezen nemesgáz található.

A meglévő üvegszerkezet cseréjével is jelentős megtakarítás érhető el. Jellemzően 3 rétegű üvegezésnél kérik a kripton gáztöltést azon ügyfelek, ahol a standard megoldásoknál további energiatakarékossági kihívásoknak kell megfelelni, például passzív házaknál vagy energiatakarékos otthonokban.

A táblázatban felsoroltuk néhány gyakoribb összetételt, ahol látható, hogy milyen eredmény érhető el a hővezetési (Ug) paraméternél a gáz típusától függően.

forrás: malyiglass.eu

A Kripton ereje - 2 rétegű üveggel Uw=1,15 alatt

A jelenleg 2021-ig érvényes építészeti előírások esetében az ablakok maximálisan Uw=1,15W/m2K, míg ajtók esetében, Ud=1,45W/m2K hőszigetelő értéket nem haladhatja meg. Ezt általában az ablakosok letudják azzal, hogy 3 rétegű üvegezést teszünk a nyílászárókba, és máris jók vagyunk.

A 3 rétegű üvegezések legnagyobb hátránya maga az üveg önsúlya. Az ablakok esetében használt Thermo üvegezések súlya az alábbiak szerint számítandó, 1 mm üveg 1 m2-re vetített súlya 2,5 kg. Alap 4 mm-es üvegezéssel számolva, míg egy 2 rétegű üvegezés 2,5 kg * 8mm (2x4mm)= 20 Kg, addig ez 3 rétegű üvegezés esetén 2,5 kg * 12mm (3x4mm)= 30 Kg.

Ez a másfélszeres súly jelentősen kihat az élettartamra, a legjobb minőségű nyílászáró és vasalat alkalmazása esetén is.

2018. január 1-től kötelező a 3-rétegű üvegezés?

Fontos figyelembe venni, hogy a rendelet csak minden olyan nyílászárót érint, ami nagyobb mint 0,5 m2.

Nem szükséges, ha az alábbi feltételek egyszerre teljesülnek:

  • A keret szerkezet ( az ablak tok és szárny) hőszigetelő értéke nem haladja meg az Uf=1,0 W/m2K értéket.
  • Ha a nyílászáróba melegperemes üveget teszünk
  • Ha az ablak üvegezése Kripton gáz töltéssel van ellátva