A műanyag ablakok energetikai szabályozása 2018 január 1-vel szigorodott

Posted

2018 január 1-el változó energetikai követelmények gyakorlati szabályozása

2018. január 1-től az eddigieknél sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak a lakóépületek hőszigetelésére. Ennek oka, hogy változik az épületek egyes szerkezeti elemeinek megengedett hőátbocsátására vonatkozó határértéke, az úgynevezett „U érték”. A szigorodó szabályozás a hőveszteséget hivatott csökkenteni a falakon 47%-kal, lapostetőkön 32%-kal, padlókon pedig 40%-kal a korábbi előírásokhoz képest.

Elemzések szerint egy átlagos magyar épület fűtésére fordított hőmennyiség 20-35%-a a falakon, 15-20%-a a tetőn, 10-25%-a a nyílászárókon át, 10-15%-a pedig a födémen és a padlón keresztül vész el, mert az épületszerkezeti elemek hőátbocsátására vonatkozó szabályozás hazánkban eddig túlságosan megengedő volt.

A 2018-ban használatba vett családi házakra a ma érvényben lévő szabványoknál nagyjából 40%-kal szigorúbb előírások fognak vonatkozni, vagyis a falakat, nyílászárókat, födémeket már most a 2018-tól életbe lépő energetikai követelmények szerint kell terveznünk és kiviteleznünk.

2015-től az épületszerkezetek hőátbocsátására és az egész ház hőveszteségére vonatkozó előírások szigorodtak a közpénzekből finanszírozott projektek esetében.

2018. január elsejétől ez már minden épületre érvényes lesz, majd később a középületeket kell közel nulla energiaigényű épületként megvalósítani, ezt a lakóházakra 2021. január elsejétől terjesztik ki.

A változások ráadásul nemcsak az új beruházásokat, hanem a felújításokat és a bővítéseket is érintik.  Az új épületeknek alacsonyabb energiafelhasználást kell produkálniuk. 2021-től pedig csak közel nulla energiaigényű épület építhető saját célra is, olyan, aminek energiaszükségletét 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell fedezni.

Ez az amúgy is jelentős építési költségeket 25-30 százalékkal drágítja. A szabályozásnak ráadásul a használatbavételi engedély megszerzésekor kell megfelelni, vagyis a most épülő vagy tervezés alatt álló házaknál különösen figyelni kell, hogy ez 2020. december 31-éig megtörténjen, ellenkező esetben a szigorúbb előírások vonatkoznak rájuk.

Forrás: csaladihazam.hu

A műanyag ablakra vonatkozó energetikai követelmények 2018-tól

Ez a rendelet nem új keletű hiszen már 1983 óta érvényben vannak energia megtakarítási minimális követelmények a különböző építési anyagokra vonatkozóan. Ebben az időben még a K=3,0W/m2K (manapság már a k értéket, az új U érték jelölés váltotta fel) vagy attól jobb értékben határozta meg ez elfogadott értéket. Ez az érték az idők folyamán folyamatosan javításra került, ami általánosságban Uw=1,6W/m2K értéket jelentett. Arról, hogy mi az U és K érték itt olvashat bővebben.

Mennyi a 2018 Január 1-től életbelépő minimális követelmény a nyílászárókra? 

Ez az előírás valamilyen szinten eddig is a január elsejével életbe lépő szabályozással azonos volt, hiszen a pályázatokon nyerhető pénzek is, a most mindenkire vonatkozóval egyen értékű volt.

  • A homlokzati nyílászárók esetében legyen az fa ablak, vagy műanyag ablak az elfogadott határ érték Uw=1,15W/m2K
  • A homlokzati nyílászárók esetében legyen az fa bejárati ajtó, vagy műanyag bejárati ajtó az elfogadott határ érték Uw=1,45W/m2K (fűtött és fűtetlen terek között egyaránt)
  • A homlokzati nyílászárók esetében fém keretszerkezettel az elfogadott határ érték Uw=1,4W/m2K
  • A homlokzati üvegfalak esetében az elfogadott határ érték Uw=1,4W/m2K
  • Tető felülvilágítók esetében az elfogadott határérték Uw=1,7W/m2K
  • Tető sík ablakok esetében az elfogadott határérték Uw=1,25W/m2K

 

Hogyan válasszunk az új energetikai követelményeknek is megfelelő műanyag ablakot?

Ez ránk vonatkoztatva azt jelenti, hogy az új követelményszintek eléréséhez mindenképp 3 rétegű üvegezéssel (Ug=0,5W/m2K - 0,67W/m2K) kell ablakot választanunk, a profil hőtényezője (Uf=1,0W/m2K - 1,1W/m2K) közötti tartomány értéke mellett.

Fontos tudni, hogy az új követelmény rendszer nem az Ug értéket, vagy is az üveg hőtényezőjét írja elő, hanem a teljes szerkezetre vonatkozó Uw és Ud értékeket írja elő ami a teljes szerkezetre vonatkozik, vagyis az Ug, Uw és üveg PSI értékeket együttesen figyeli. Ebből adódóan a nagyon kicsi szerkezetek esetében, ha nem megfelelő a profillal kalkulálunk ez a határ érték nem elérhető. Az alábbiakban felsorolt szerkezetek mind képesek akár 60x60 cm-es méret esetében is a határ értéken belül teljesíteni. 

Hogy mi az Uf vagy az Ug érték ebben a bejegyzésünkben olvashat.

Amúgy ugyan ez a rendelet azt is tartalmazza, hogy a minimális méretű műanyag ablak, amit már figyelembe kell venni minimum 0,5 m2-t meghaladó területtel kell rendelkeznie. Ez alapján ugye bár, minden ablaknak ami 70x70 cm-nél nagyobb bele számít ebbe a tartományba, mi az alábbiakban a családi házakban még sűrűbben előforduló 60x60 cm-es ablakokat vettük alapul.

2021-től még tovább szigorodnak az energetikai előírások a műanyag ablakokra

A passzívházakra sokkal szigorúbb értékek vannak kiírva, így azok jelentősen túlmutatnak ezen az értéken. Mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy mind a vásárlók, mind a tervezők gondolkodnak olyan nyílászárókra történő beruházásra ami akár alkalmas lenne a passzívházakba történő beépítésre is, így ezeket külön szedve soroljuk fel. Ezeknek a nyílászárók a legmagasabb energetikai követelményeknek is meg kell felel, viszont a szabályozás csak a "legrosszabb" értéket határozza meg, így természetesen megkötés nélkül lehet ilyen nyílászárókat is beépíteni a 2018-as rendelet alapján.

Azoknak akik még most terveznek házat érdemes a 2021-es előírásokra is oda figyelni

Mivel sokan még csak most vannak a tervezési fázisban, így érdemes figyelembe venni, hogy ha most egy "A" minősítésre tervezett házban gondolkodnak, a mostani előírásoknak megfelelően, de a kivitelezésük és a használatba vételi engedélyük megszerzése átcsúszik 2021 utánra, könnyen meglepetésben lehet részük. Hiszen a mostanitól még jelentősebb szigorításokra számíthatnak. Nekik mindenképp érdemes már az alábbiakban felsorolt műanyag ablakok valamelyikében gondolkozni inkább.

Az alábbiakban felsorolt nyílászárók már a 2021-es még szigorúbb rendeletnek is megfelelnek, valamint alkalmasak passzívházakban történő felhasználásra is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..