Folyékony membrános ral beépítés

RAL BEÉPÍTÉS SZALAG NÉLKÜL. MII VAAAN?

RAL beépítés szalag nélkül. Mi a folyékony membrános RAL beépítés?

Folyamatosan próbáljuk követni a nyílászáró gyártóink fejlesztései mellett, az új beépítési technológiákat is. A most már nevezzük így, hagyományos RAL szalagos ablakbeépítést már szinte a hazai építő ipari megjelenés óta alkalmazzuk. Sokat segítenek az olyan neves beszállítóink is, mint TYTAN, a SOUDAL vagy nem utolsó sorban az ILLBRUCK. A legszorosabb kapcsolatunk a SOUDAL hazai képviseletével van, akik minden új technológiát ami az ablak beépítéssel kapcsolatos, személyesen területi képviselőnk által mutatnak be. Így került képbe legújabb fejlesztésük is, a SOUDATIGHT MEMBRÁN ami, a megszokott RAL szalagos ablakbeépítést hivatott kiváltani.

Fokozott vízzárás és légtömörség elérése folyékony membrános RAL beépítéssel

Az épületek nyílászáróinál fokozottan fontos a megfelelő légtömörség elérése, a külső és belső oldali vízzárás kialakítása. A közel zéró energiafelhasználású, és alacsony energia felhasználású épületek esetében ez kötelező megvalósítani. A külső levegő beáramlása a lehűlés és a huzatjelenség miatt kerülendő, de épületfizikailag kevésbé kritikus, az épület szerkezet meggyengüléséhez nem vezető folyamat.

Ezzel szemben a belső levegő eltávozása, a hőenergia veszteségen túl, épületfizikai problémát is okozhat, hiszen a meleg, nedves levegő a szerkezetekbe jutva páralecsapódást és így akár szerkezeti károsodást is okozhat. A megfelelően légtömör kialakítás segít elkerülni ezeket a problémákat, így javítja az épület hőszigetelési hatékonyságát, a megfelelő zajvédelmet, jelentős szerepe van az energiamegtakarítás mellett a lakókomfort emelésében és az épületszerkezetek tartós védelmében.

 

Folyékony membrános RAL beépítés

soudatight LQ folyékony membrán felvitele ecsettelMivel az új 2020 energetikai rendszabályozások jelentősen érintik a nyílászárók piacát (ez a folyamat már 2018-ban elkezdődött), nem mehetünk el amellett, hogy nem csak az ablakoknak, de a beépítés technológiájának is javulnia kell. Az eddig használt RAL szalagos ablakbeépítés sok nyílászáró beépítőnek okozott gondot. Mivel sok munka órát vett igénybe, és a szalagokkal történő megfelelő munka nagyon időigényes megoldás. A RAL szalaggal történő munkavégzéshez a falnyílásnak sima vakolt felületűnek, portalannak kellett lennie. ( Persze a bemutató videókon nem ez jön át. Nem is életszerű, hogy teljesen portalan a munkaterület, a könnyen mozgatható kis méretű ablak beépítése is pont kényelmes magasságba lenne annak aki ezt akarja prezentálni).A SOUDAL is felismerte ezt, és a folyamatos fejlesztések és kutatások révén létre hozott egy új, az ablakbeépítésben eddig nem használt technológiát, a folyadék membrános RAL ablakbeépítést.

A folyékony membrános ablakbeépítés előnyei

A Soudal egy új termékcsalád bevezetésével segíti a megfelelő légtömörség kialakítását, egyúttal egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a nyílászárók beépítését. A Soudatight család rendkívül egyszerűen használható, könnyedén felvihető a legtöbb építőiparban előforduló felületre, beleértve akár a purhabokat is. Száradás után finom, mégis ellenálló és rugalmas réteget képez, amely tökéletesen levegő- és párazáró megoldást alkot.

A nagy előnye a folyékony membrán használatának, hogy alkalmas minden típusú falszerkezet esetén. A hagyományos RAL szalagos beépítésnél szükséges a kávák beépítés előtti sima vakolt felületűre történő kialakítása. Ezzel szemben a folyékony membrános RAL beépítésnél, ez nem előfeltétele a rendszer használatának, hiszen a Soudatight anyagok felhordása, történhet ecsettel, speciális kinyomó pisztoly, vagy Soudatight SP esetén kompresszor segítségévél.

SOUDAL Soudatight folyékony membrán termékcsalád

A Soudal egy új termékcsalád bevezetésével segíti a megfelelő légtömörség kialakítását, egyúttal egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a nyílászárók beépítését! A Soudatight család rendkívül egyszerűen használható, könnyedén felvihető a legtöbb építőiparban előforduló felületre, beleértve akár a purhabokat is. Száradás után finom, mégis ellenálló és rugalmas réteget képez, amely tökéletesen levegő- és párazáró megoldást alkot.

Soudatight Hybrid kenhető-szórható folyékony membrán Kül- és beltéri használatra

Soudathight HybridA Soudatight Hybrid a Soudatight család Hybrid Polymer verziója, melynek köszönhetően kül és beltéren egyaránt használható. Alacsony károsanyag tartalmának köszönhetően megfelel az EC1+ sztenderdnek a GEV Emicode előírásaival összhangban. A termék kifejezetten gyors és gazdaságos alkalmazást tesz lehetővé a nyílászáró csatlakozásoknál (nem alkalmas tetőszigetelési munkákhoz).
Száradás után egy rugalmas réteget képez, mely könnyen festhető, vakolható. A
Soudatight Hybrid manuális hurkapisztollyal, pneumatikus pisztollyal használható a klasszikus tömítéshez. A fújáshoz speciális csőrrel szerelt Jetflow 3 Sachet 600 pneumatikus pisztoly ajánlott.

 • Színe: szürke
 • Csomagolása: 600 ml hurka
 • Diffúziós ellenállási tényező (μ-érték):1464 μ (ift report 16-001592 PR01)
 • Vakolhatósága: teljes kötés után vakolható, festhető
 • Tapadási erőssége: kiváló tapadás számos felületen
 • Egyenértékű légréteg vastagság (Sd-érték): 1,40 m

 

Soudatight SP gun szórható folyékony membrán

Soudatight SP pisztolyos membránA Soudatight SP GUN a Soudatight LQ szálerősítés nélküli szórható verziója. Alacsony  károsanyag  tartalmának  köszönhetően  megfelel  az  EC1+  szabványnak a GEV Emicode előírásaival összhangban. Ez a verzió kifejezetten gyors  és  gazdaságos,  lég-  és  párazáró  tömítést  biztosít  a  nyílászáróknál,  illetve a padló és fal csatlakozásoknál. Száradás után a színe kékről feketére vált és  rugalmas réteget képez a falfelületen, mely könnyen festhető, illetve vakolható. A Soudatight LQ-val kombinálva érhető el a legideálisabb eredmény. A  Soudatight  SP  GUN  a  megfelelő  szórópisztoly  és  kompresszor  segítségével  vihető  fel  a  felületre.  A  hozzávaló  Soudatight  szórópisztoly  csőre vertikális és horizontális irányban is állítható a könnyebb munka elérése érdekében. A szükséges kompresszornak 3 - 4 bar közötti stabil nyomást kell tudnia és legkevesebb 170 l/perc kimenő légszállítással kell bírnia.

 • Színe: kék (teljes száradás után fekete)
 • Diffúziós ellenállási tényező (μ-érték): 10241 μ (bbri-report DE621XB622-3)
 • Vakolhatósága: teljes száradás után festhető, vakolható (bbri-report DE621XB622-2)
 • Tapadási erő: kiváló tapadás számos porózus felületen (bbri-report DE621XB622)
 • Egyenértékű légréteg vastagság (Sd-érték): 10,96 m
 • Rendelhető kiszerelés: 1 kg, szórópisztolyhoz csatlakoztatható flakon

 

Soudatight LQ kenhető folyékony membrán

Soudatight-LQ Folyékony RAL szalagA  Soudatight  LQ  egy  kiváló  minőségű,  szálerősített  polimer  anyag,  mely  lég-    és  párazáró,  rugalmas  membránt  képez  a  teljes  kötés  után.  Ecset  használatával könnyedén felvihető bármilyen falfelületre, akár több rétegben  is  és  így  elérhetjük  a  kívánt rétegvastagságot.  A  Soudatight  LQ  az  alacsony  károsanyag  tartalmának  köszönhetően  megfelel  az  EC1+  szabványnak a GEV Emicode előírásaival összhangban. Alkalmas 2mm szélességig repedések tömítésére is a szálerősített szerkezetének köszönhetően. A  teljes  kötési  folyamat  végére  a  színe  kékről  feketére  változik,  ezáltal  könnyedén megállapítható az állapota. Kötést követően festhető, vagy akár vakolható is.

 • Színe: kék (teljes száradás/kötés után fekete)
 • Diffúziós ellenállási tényező (μ-érték): 10241 μ (bbri-report DE621XB622-3)
 • Vakolhatósága: teljes száradás után festhető, vakolható (bbri-report DE621XB622-2)
 • Tapadási erő: kiváló tapadás számos porózus felületen (bbri-report DE621XB622)
 • Egyenértékű légréteg vastagság (Sd-érték): 10,96 m
 • Kiszerelés: 5 kg, vödrös

 

 

Szalag nélküli RAL beépítés vagy hagyományos RAL szalagos beépítés

Felmerülhet a kérdés, akkor most a RAL szalag nélküli beépítés teljesen kitudja váltani az eddigi RAL beépítési módozatokat vagy sem? A válasz nem egyszerűen igen. Abban az esetben ha csak belső oldali párazárást akarunk csinálni, vagy bontás beépítéses ablakcsere esetén nincs mód a kávák RAL szalagozásának előkészítésére a beépítés előtt, akkor a válasz igen. Akkor is kiválthatjuk a hagyományos RAL szalagos megoldást ha külső és belső oldalon egyaránt teljes légtömörséget, és fokozott légzárást akarunk alkalmazni.

Abban az esetben ha a külső oldalon az ablakbeépítési csomópontnál páraáteresztést kell alkalmaznunk, csak is a páraáteresztő RAL szalaggal tudunk operálni. A folyadék membrános párazárás átszellőzést nem biztosít, sőt épp ellenkezőleg, hiszen a folyékony RAL szalag megkötését követően vékony "gumi" membránná alakul át ezzel biztosítva a tökéletes párazárást és légtömörséget. Az, hogy külső oldalon, fokozott légzárást, vagy átszellőzést kell alkalmaznunk annak megállapítása a tervező feladata.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .