RAL beépítés | RAL szalagos ablakbeépítés

Posted

RAL beépítés | RAL szalagos ablakbeépítés

RAL szalagos ablak beépítés
RAL SZABVÁNY SZERINTI BEÉPÍTÉS

A RAL beépítés Magyarországon sajnos még a mai napig nem elterjedt formája a nyílászárók beépítésénél. A jelenleg elfogadott és gyakorlott beépítési mód, a nyílászáró beékelése, tokon keresztüli vagy építő füllel történő rögzítése, végül a purhab kitöltése a beépítési hézagnak. Fokozza a beépítési hézagoknál kialakuló esetleges hőveszteséget, ha nem megfelelő a káva szigetelése. A nyílászárók párásodásához és az ingatlan penészesedéséhez is vezethet, a nem megfelelő nagyságú hézagok, mivel a Purhab beépítést követően felveheti a környezetében lecsapódó párát, és az a Purhab hőszigetelésének romlásához vezet, köszönhetően a mai korszerű ablakok fokozott légzárásának.

A Purhab kiváló szigetelő képessége a nem megfelelő nyílászáró beépítés esetében, az optimális esetben 1.0W/m2K hőátbocsájtási tényezőjét a nap UV sugárzásának hatására, valamint a belső oldali párafelszívódásnak köszönhetően elveszti, és ez a szigetelési képesség akár  5W/m2K értékre is romolhat. Tovább ronthatja a helyzetet, hogy míg a megfelelő RAL beépítés alkalmazásával a purhab élettartama 30 év is lehet, addig az elmaradt szalagozás miatt ez drasztikusan leromlik így ez az élettartam 3 évre is lecsökkenhet. Ha a beépítést követően a környezeti behatásoknak szabadon kitéve hagyjuk a purhabot, akár 1 év alatt is teljesen tönkre megy. 

A Német DIN 4108/8 és az Osztrák B5320 szabványokban részletezve van a beépítések alapkövetelménye. Nincsenek előírt anyagok az ablakok beépítésére csak irányelvek, de ezekhez számos gyártó terméke alkalmazható. Cégünk első sorban az ILLBRUCK által fejlesztett és forgalomba hozott RAL szalagokat és kiegészítő vegyszereket alkalmazza. 

A RAL szabvány szerinti nyílászáró beépítés esetében egy szabályt minden képen be kell tartani. A szalagok maximális tapadásához sima egyenes felületre van szükség. Ez a káva vakolásával vagy polisztirol szigetelés felragasztásával oldható meg a legkönnyebben. 

RAL beépítéshez használt anyagok | RAL szalagok és duzzadó szalagok

Illbruck RAL szalagok
Illbruck RAL szalagok

RAL szalagok és duzzadó szalagok

A RAL beépítés esetében számos módozat és anyag áll rendelkezésre. Ahogy azt a bevezetésben is írtuk, nincsenek előírt anyagok, csak irányelvek, így nekünk kell a megfelelő anyagot kiválasztani a megfelelő beépítési hézagszigetelés eléréséhez. A legtöbb esetben a nyílászáró szalagok használata a legelterjedtebb, ahol Nagy Sd értékű párazáró fólia kerül a belső oldalra, és kis Sd értékű páraáteresztő szélzáró fólia a külsőre. Manapság kezd elterjedni a kényelmesebb használatot biztosító Illbruck duo szalagok, amik egyszerre pára záró és áteresztő funkciót is képesek kiszolgálni lásd. lentebb.   

RAL BEÉPÍTÉS - Illbruck ME521 párazáró fóliával a belső oldalra

ral szalag belső oldali párazáró
párazáró fólia a belső oldalra

A belső oldali párazáró RAL szalagok közül mi az Illbruck ME521 fóliát javasoljuk. Polipropilén fólia ragasztócsíkkal, amely alkalmassá teszi az ablakokhoz, ajtókhoz és a kávához történő rögzítésre.

Felhasználás
A Beltéri Ablakfóliát lég- és párazáró képességű szigetelő réteg létrehozására tervezték a beltéri csatlakozásokhoz. Ez a fólia 3 különböző verzióban kapható a könnyű rögzítés érdekében. Ezek a fóliák 50m-es kiszerelésben kaphatóak, a fólia vastagsága 0,35 mm és 50, 70, 100 és 140 mm szélességben kaphatóak. 

Alkalmazási hőmérséklet +5 °C és +45 °C között.

 

RAL BEÉPÍTÉS - Illbruck ME510 páráteresztő fóliával a külső oldalra

Illbruck pára áteresztő fólia külső oldalra
Pára áteresztő fólia külső oldalra

A külső oldali párazáró RAL szalagok közül mi az Illbruck ME521 fóliát javasoljuk. Polipropilén fólia öntapadó ragasztócsíkkal, amely alkalmassá teszi az ablakokhoz, ajtókhoz és a kávához történő rögzítésre.

Felhasználás
Homlokzati nyílászárókhoz külső ragsztószalag. Külső víz és pára ellen zár, kifelé viszont páraáteresztő tulajdonságú. A nyílászáró beépítése előtt a tokszerkezet külső élére kell ragasztani, majd a homlokzatképzésnél a szerkezethez ragasztani. Ezek a fóliák is 50 m-es kiszerelésben kaphatóak, a fólia vastagsága 0,35 mm és 50, 70, 100  mm szélességben kaphatóak. 

Alkalmazási hőmérséklet +5 °C és +45 °C közöt.

 

RAL BEÉPÍTÉS - Tremco-Illbruck ME 500 TWIN DUO párazáró-áteresztő szalag

duo szalag párazáró és áteresztő ral beépítéshez
Illbruck DUO szalag

Az Illbruck Duo szalagja az, amit az esetek 90%-ban használunk a RAL beépítéseknél. Legnagyobb előnye, hogy nem kell külön belső és külső szalagot előkészítenünk a RAL beépítéshez, mivel a DUO szalag sajátossága, hogy a környezet páratartalmára reagál, és megváltoztatja önmaga tulajdonságait.

A környezeti levegő páratartalmára reagáló egyedülálló fólia ragasztócsíkkal ellátva, amely segíti az ablakokhoz, ajtókhoz és a kávához történő rögzítését. A Duo Foil EW mindkét oldalán ragasztós az ablakokhoz való rögzítéshez. A kávához történő rögzítéshez egy másik butilcsíkkal van ellátva, esetleg hálóval, amely beágyazódik a friss gipszbe vagy Nahtpaste ragasztó is alkalmazható a butil nélküli változatához.

Felhasználás

Az illbruck Duo Foil EW-t ablak és ajtó csatlakozási illesztések kül- és beltéri tömítéséhez tervezték. A fólia páraáteresztő/párazáró tulajdonsága megváltozik a környezet páratartamának változásával. Alkalmazási hőmérséklet +5 °C és +45 °C között. Ezek a fóliák is 50 m-es kiszerelésben kaphatóak, a fólia vastagsága 0,35 mm és 50, 70, 100,140  mm szélességben kaphatóak. 

RAL BEÉPÍTÉS - Tremco-Illbruck TP652 Compriband Trio Plus

RAL beépítéshez használt duzzadó szalag
duzzadó szalag

A RAL beépítésnél egy ritkán szóba kerülő anyag a duzzadó szalag használata, amit a beépítési hézag és az ablak közé téve kell felragasztani. A Duzzadó szalagok a purhabbal történő rögzítést hivatott kiváltani. Összességében a beépítési időt csökkenti mert nem kell a purhab kötési idejét megvárni, és a velejáró purhab méretre vágással bajlódni, ami egy hiba forrás is lehet, mert a nem tökéletesen vágott vagy, túl hamar levágott purhab szigetelő képessége is egyaránt rontja a beépítési hézag légtömörségét.

Teljes tokszélességű ablakbeépítő dagadó szalag. Ablakbeépítés előtt a tokra körben ragasztva az ablakbeépítés után teljes zárást ad. Párazáró, szélzáró, rugalmasan alkalmazkodik a hézagokhoz. A TP652 Compriband Trio Plus egy nyitott cellás, előre tömörített, impregnált, lágy poliuretán hab impregnált égésgátló gyantával. A felragasztott tokot minimális ékelés után csavarokkal a falhoz rögzítjük, majd az ékeket eltávolítva befejezzük az ablakbeépítést.

A duzzadó szalagok ugyan léteznek különböző ház típusokhoz így minden esetben kitudjuk választani a megfelelő duzzadó szalagot, amihez csak a nyílászáró beépítési mélységét kell tudnunk, valamint a tok és a falkáva közötti távolságot, vagyis a "purhab hézagot".

Felhasználás

Beépítési hőmérsékleti tartomány: +1°C .... +20°C. Működési tartomány: -30°C .... +80°C

RAL BEÉPÍTÉS - Illbruck ME902 alapozó spray

alapozó spray ral szalagos beépítéshez
alapozó spray ral szalagos beépítéshez

A RAL szalagos beépítésnél nagyon fontos dolog a megfelelő szalagtapadás elérése. Ehhez segít megfelelő felületet az Illbruck ME902 alapozó spray. Ennek használata nálunk minden RAL beépítésnél kötelező érvényű. Mert szerintünk nem elég a megfelelően sima portalanított felület, és a tapasztalataink szerint az alapozó spray a felületen tisztítás után maradt minimális porréteget is megköti.

  A spray gyors 15 perces száradási idejét követően, megkezdhető a beépítés. Ideális használni nem csak a RAL szalagos beépítési mód esetében, hanem a duzzadó szalagos beépítésekhez egyaránt.

 

 

RAL BEÉPÍTÉS - Illbruck Sp 025 varpaszta

varpaszta szalagos beépítéshez
varpaszta szalagos beépítéshez 

A RAL beépítéshez használt egyik fontos kellék, ami sok esetben elmarad, a varpaszta. A szalagok toldására és végtelenítésére szolgáló tömítő anyag. Mivel tökéletesen tapad minden építésnél használt anyaghoz, legyen az beton, fa vagy tégla, jó szolgálatot tehet, ha a szalagunk megmakacsolja magát és nem akar megfelelően tapadni a felületünkhöz a legnagyobb körültekintés ellenére sem.

RAL beépítés menete

A RAL szabványnak megfelelő ablakbeépítés menete nem sokban tér el, a hagyományos beépítési módtól, de a szalagok felhelyezése és megfelelő alkalmazása a tévhittel ellentétben gyakorlatot igényel. A gyakorlatlan kezekben sok esetben a szalag szakadásához vagy begyűrődéséhez vezethet.

Az előkészületeknél mindenképp számoljunk azzal is, hogy nem elég annyi szalag ahány méter a nyílászáróink összkerülete, mert a sarokbefordulásokkal is számolnunk kell. Ha ezt nem vesszük figyelembe kellemetlen meglepetésként érhet minket, ha idő előtt elfogy a megvásárolt szalagunk.

1 - készítsük elő az ablaktokot, a szárnyakat leakasztva a szalagot kell felhelyezni a nyílászáróra. A szalagokkal ha körbe érünk a varpasztával ragasszuk össze a szalagok végeit. Ha nem DUO szalagot használunk a beépítés során figyelnünk kell arra is, hogy a megfelelő szalag kerüljön az ablak külső és belső oldalára. Ha duzzadó szalagot akarunk használni akkor ezt is ragasszuk fel a nyílászárónkra.

2 - portalanítsuk a már előre kivakolt sima kávafelületünket, ellenőrizzük hogy nem nedves a felület. Majd az alapozó sprayt fújjuk rá a kávára körbe egyenletesen a beépítés vonalában, minimum 5-5 cm szélesebb sávban mint a tok vastagsága.

3 - az ablak beépítés a következő lépésben nem tér el a megszokottól, azzal a különbséggel, hogy most vigyáznunk kell a szalagok épségére is.

4 - ha duzzadó szalaggal is dolgozunk akkor a rögzítést követően távolítsuk el a duzzadó szalag fóliáját, és simítsuk fel a káva két oldalára a szalagokat. Ha purhabbal dolgozunk, akkor a purhabozást követően kell a szalagokat a falra simítani. Ha esetlegesen úgy ítéljük valahol a szalag nem megfelelően tapadt a felületre, a vartapasszal tudjuk jobb belátásra bírni a szalagot.

Amit szintén nagyon fontos figyelembe venni, hogy a külső pára áteresztő szalag önmagában nem oldja meg a szellőzést, így ha nem kőzetgyapot szigetelést alkalmazunk, fokozottan kell ügyelni a szigetelés és a falazat közötti megfelelő szellőztetés kialakításáról is a hőszigetelő anyagok felrakásakor. 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..