RAL beépítés | RAL szalagos ablakbeépítés

RAL beépítés | RAL szalagos ablakbeépítés

RAL szalagos ablak beépítés
RAL SZABVÁNY SZERINTI BEÉPÍTÉS

A RAL beépítés Magyarországon sajnos még a mai napig nem elterjedt formája a nyílászárók beépítésénél. A jelenleg elfogadott és gyakorlott beépítési mód, a nyílászáró beékelése, tokon keresztüli vagy építő füllel történő rögzítése, végül a purhab kitöltése a beépítési hézagnak. Fokozza a beépítési hézagoknál kialakuló esetleges hőveszteséget, ha nem megfelelő a káva szigetelése. A nyílászárók párásodásához és az ingatlan penészesedéséhez is vezethet, a nem megfelelő nagyságú hézagok, mivel a Purhab beépítést követően felveheti a környezetében lecsapódó párát, és az a Purhab hőszigetelésének romlásához vezet, köszönhetően a mai korszerű ablakok fokozott légzárásának.

A Purhab kiváló szigetelő képessége a nem megfelelő nyílászáró beépítés esetében, az optimális esetben 1.0W/m2K hőátbocsájtási tényezőjét a nap UV sugárzásának hatására, valamint a belső oldali párafelszívódásnak köszönhetően elveszti, és ez a szigetelési képesség akár  5W/m2K értékre is romolhat. Tovább ronthatja a helyzetet, hogy míg a megfelelő RAL beépítés alkalmazásával a purhab élettartama 30 év is lehet, addig az elmaradt szalagozás miatt ez drasztikusan leromlik így ez az élettartam 3 évre is lecsökkenhet. Ha a beépítést követően a környezeti behatásoknak szabadon kitéve hagyjuk a purhabot, akár 1 év alatt is teljesen tönkre megy.

A Német DIN 4108/8 és az Osztrák B5320 szabványokban részletezve van a beépítések alapkövetelménye. Nincsenek előírt anyagok az ablakok beépítésére csak irányelvek, de ezekhez számos gyártó terméke alkalmazható. Cégünk első sorban az ILLBRUCK valamint a SOUDAL által fejlesztett és forgalomba hozott RAL szalagokat és kiegészítő vegyszereket alkalmazza SOUDAL SWS rendszer.

A RAL szabvány szerinti nyílászáró beépítés esetében egy szabályt minden képen be kell tartani. A szalagok maximális tapadásához sima egyenes felületre van szükség. Ez a káva vakolásával vagy polisztirol szigetelés felragasztásával oldható meg a legkönnyebben. Abban az esetben ha ez nem tud megvalósúlni, akkor megoldást jelenthet a folyékony membrános RAL bépítés.

RAL beépítéshez használt anyagok | RAL szalagok és duzzadó szalagok

SOUDAL SWS ablakbeépítési rendszer
SOUDAL SWS ablakbeépítési rendszer

RAL szalagok és duzzadó szalagok

A RAL beépítés esetében számos módozat és anyag áll rendelkezésre. Ahogy azt a bevezetésben is írtuk, nincsenek előírt anyagok, csak irányelvek, így nekünk kell a megfelelő anyagot kiválasztani a megfelelő beépítési hézagszigetelés eléréséhez. A legtöbb esetben a nyílászáró szalagok használata a legelterjedtebb, ahol Nagy Sd értékű párazáró fólia kerül a belső oldalra, és kis Sd értékű páraáteresztő szélzáró fólia a külsőre. Manapság kezd elterjedni a kényelmesebb használatot biztosító duo szalagok, amik egyszerre párazáró és áteresztő funkciót is képesek kiszolgálni lásd. lentebb.

RAL BEÉPÍTÉS - SOUDAL SWS INSIDE EXTRA  párazáró fóliával a belső oldalra

SOUDAL SWS INSIDE EXTRA
SOUDAL SWS INSIDE - Belső oldali párazáró fólia

A belső oldali párazáró RAL szalagok közül mi a SOUDAL SWS INSIDE EXTRA fóliát javasoljuk. Polipropilén fólia teljes felületén ragasztócsíkkal, amely alkalmassá teszi az ablakokhoz, ajtókhoz és a kávához történő rögzítésre.

Felhasználás
A Beltéri Ablakfóliát lég- és párazáró képességű szigetelő réteg létrehozására tervezték a beltéri csatlakozásokhoz. Ez a fólia 3 különböző verzióban kapható a könnyű rögzítés érdekében. Ezek a fóliák 30m-es kiszerelésben kaphatóak, a fólia vastagsága 0,35 mm és 100 és 150 mm szélességben kaphatóak.

Alkalmazási hőmérséklet +5 °C és +45 °C között.

SOUDAL PÁRAZÁRÓ SZALAG VÁSÁRLÁS

RAL BEÉPÍTÉS - SOUDAL SWS OUTSIDE EXTRA  páraáteresztő fóliával a külső oldalra

SOUDAL SWS OUTSIDE EXTRA
SOUDAL SWS OUTSIDE EXTRA - Külső oldali páraáteresztő fólia

A külső oldali párazáró RAL szalagok közül mi az SOUDAL SWS OUTSIDE EXTRA fóliát javasoljuk. Polipropilén fólia teljes felületén öntapadó ragasztócsíkkal, amely alkalmassá teszi az ablakokhoz, ajtókhoz és a kávához történő rögzítésre.

Felhasználás
Homlokzati nyílászárókhoz külső ragsztószalag. Külső víz és pára ellen zár, kifelé viszont páraáteresztő tulajdonságú. A nyílászáró beépítése előtt a tokszerkezet külső élére kell ragasztani, majd a homlokzatképzésnél a szerkezethez ragasztani. Ezek a fóliák is 30 m-es kiszerelésben kaphatóak, a fólia vastagsága 0,35 mm, 100 és 150  mm szélességben kaphatóak.

Alkalmazási hőmérséklet +5 °C és +45 °C közöt.

SOUDAL PÁRAÁTERESZTŐ SZALAG VÁSÁRLÁS

 

 

RAL BEÉPÍTÉS - Tremco-Illbruck ME 500 TWIN DUO párazáró-áteresztő szalag

duo szalag párazáró és áteresztő ral beépítéshez
Illbruck DUO szalag

Az Illbruck Duo szalagja az, amit az esetek 90%-ban használunk a RAL beépítéseknél. Legnagyobb előnye, hogy nem kell külön belső és külső szalagot előkészítenünk a RAL beépítéshez, mivel a DUO szalag sajátossága, hogy a környezet páratartalmára reagál, és megváltoztatja önmaga tulajdonságait.

A környezeti levegő páratartalmára reagáló egyedülálló fólia ragasztócsíkkal ellátva, amely segíti az ablakokhoz, ajtókhoz és a kávához történő rögzítését. A Duo Foil EW mindkét oldalán ragasztós az ablakokhoz való rögzítéshez. A kávához történő rögzítéshez egy másik butilcsíkkal van ellátva, esetleg hálóval, amely beágyazódik a friss gipszbe vagy Nahtpaste ragasztó is alkalmazható a butil nélküli változatához.

Felhasználás

Az illbruck Duo Foil EW-t ablak és ajtó csatlakozási illesztések kül- és beltéri tömítéséhez tervezték. A fólia páraáteresztő/párazáró tulajdonsága megváltozik a környezet páratartamának változásával. Alkalmazási hőmérséklet +5 °C és +45 °C között. Ezek a fóliák is 50 m-es kiszerelésben kaphatóak, a fólia vastagsága 0,35 mm és 50, 70, 100,140  mm szélességben kaphatóak.

RAL BEÉPÍTÉS - Tremco-Illbruck TP652 Compriband Trio Plus

RAL beépítéshez használt duzzadó szalag
duzzadó szalag

A RAL beépítésnél egy ritkán szóba kerülő anyag a duzzadó szalag használata, amit a beépítési hézag és az ablak közé téve kell felragasztani. A Duzzadó szalagok a purhabbal történő rögzítést hivatott kiváltani. Összességében a beépítési időt csökkenti mert nem kell a purhab kötési idejét megvárni, és a velejáró purhab méretre vágással bajlódni, ami egy hiba forrás is lehet, mert a nem tökéletesen vágott vagy, túl hamar levágott purhab szigetelő képessége is egyaránt rontja a beépítési hézag légtömörségét.

Teljes tokszélességű ablakbeépítő dagadó szalag. Ablakbeépítés előtt a tokra körben ragasztva az ablakbeépítés után teljes zárást ad. Párazáró, szélzáró, rugalmasan alkalmazkodik a hézagokhoz. A TP652 Compriband Trio Plus egy nyitott cellás, előre tömörített, impregnált, lágy poliuretán hab impregnált égésgátló gyantával. A felragasztott tokot minimális ékelés után csavarokkal a falhoz rögzítjük, majd az ékeket eltávolítva befejezzük az ablakbeépítést.

A duzzadó szalagok ugyan léteznek különböző ház típusokhoz így minden esetben kitudjuk választani a megfelelő duzzadó szalagot, amihez csak a nyílászáró beépítési mélységét kell tudnunk, valamint a tok és a falkáva közötti távolságot, vagyis a "purhab hézagot".

Felhasználás

Beépítési hőmérsékleti tartomány: +1°C .... +20°C. Működési tartomány: -30°C .... +80°C

RAL BEÉPÍTÉS - Illbruck ME902 alapozó spray

alapozó spray ral szalagos beépítéshez
alapozó spray ral szalagos beépítéshez

A RAL szalagos beépítésnél nagyon fontos dolog a megfelelő szalagtapadás elérése. Ehhez segít megfelelő felületet az Illbruck ME902 alapozó spray. Ennek használata nálunk minden RAL beépítésnél kötelező érvényű. Mert szerintünk nem elég a megfelelően sima portalanított felület, és a tapasztalataink szerint az alapozó spray a felületen tisztítás után maradt minimális porréteget is megköti.

A spray gyors 15 perces száradási idejét követően, megkezdhető a beépítés. Ideális használni nem csak a RAL szalagos beépítési mód esetében, hanem a duzzadó szalagos beépítésekhez egyaránt.

RAL BEÉPÍTÉS - Illbruck Sp 025 varpaszta

varpaszta szalagos beépítéshez
varpaszta szalagos beépítéshez

A RAL beépítéshez használt egyik fontos kellék, ami sok esetben elmarad, a varpaszta. A szalagok toldására és végtelenítésére szolgáló tömítő anyag. Mivel tökéletesen tapad minden építésnél használt anyaghoz, legyen az beton, fa vagy tégla, jó szolgálatot tehet, ha a szalagunk megmakacsolja magát és nem akar megfelelően tapadni a felületünkhöz a legnagyobb körültekintés ellenére sem.

 

RAL beépítés menete

A RAL szabványnak megfelelő ablakbeépítés menete nem sokban tér el, a hagyományos beépítési módtól, de a szalagok felhelyezése és megfelelő alkalmazása a tévhittel ellentétben gyakorlatot igényel. A gyakorlatlan kezekben sok esetben a szalag szakadásához vagy begyűrődéséhez vezethet.

Az előkészületeknél mindenképp számoljunk azzal is, hogy nem elég annyi szalag ahány méter a nyílászáróink összkerülete, mert a sarokbefordulásokkal is számolnunk kell. Ha ezt nem vesszük figyelembe kellemetlen meglepetésként érhet minket, ha idő előtt elfogy a megvásárolt szalagunk.

1 - készítsük elő az ablaktokot, a szárnyakat leakasztva a szalagot kell felhelyezni a nyílászáróra. A szalagokkal ha körbe érünk a varpasztával ragasszuk össze a szalagok végeit. Ha nem DUO szalagot használunk a beépítés során figyelnünk kell arra is, hogy a megfelelő szalag kerüljön az ablak külső és belső oldalára. Ha duzzadó szalagot akarunk használni akkor ezt is ragasszuk fel a nyílászárónkra.

2 - portalanítsuk a már előre kivakolt sima kávafelületünket, ellenőrizzük hogy nem nedves a felület. Majd az alapozó sprayt fújjuk rá a kávára körbe egyenletesen a beépítés vonalában, minimum 5-5 cm szélesebb sávban mint a tok vastagsága.

3 - az ablak beépítés a következő lépésben nem tér el a megszokottól, azzal a különbséggel, hogy most vigyáznunk kell a szalagok épségére is.

4 - ha duzzadó szalaggal is dolgozunk akkor a rögzítést követően távolítsuk el a duzzadó szalag fóliáját, és simítsuk fel a káva két oldalára a szalagokat. Ha purhabbal dolgozunk, akkor a purhabozást követően kell a szalagokat a falra simítani. Ha esetlegesen úgy ítéljük valahol a szalag nem megfelelően tapadt a felületre, a vartapasszal tudjuk jobb belátásra bírni a szalagot.

Amit szintén nagyon fontos figyelembe venni, hogy a külső pára áteresztő szalag önmagában nem oldja meg a szellőzést, így ha nem kőzetgyapot szigetelést alkalmazunk, fokozottan kell ügyelni a szigetelés és a falazat közötti megfelelő szellőztetés kialakításáról is a hőszigetelő anyagok felrakásakor. 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .