Műanyag ablak hőképe

Ablakok U értéke. Mit jelent az ablak U vagy k értéke?

Posted

Az ablakok U értéke, avagy a hírhedt k érték? tegyük ezt most tisztába

Házak energetikai értékelése

A címben szereplő érték a nyílászárók hőszigetelő képességét jelenti. Azért is fontos a megfelelő szigetelő képességgel ellátott ablak vásárlása, mert a választásunk kihat a későbbiekben az energia számlánkra. Bár legtöbb esetben ezért is mélyednek  el a vásárlók az ablakok U értékeiben, azért is fontos mert a házak eladásánál egy energia taúsítványt is csatolni kell amik A-D besorolás közötti értéket kapnak az energetikus szakembertől. A ház energetikai tanúsítványa annál jobb minnél közelebb van az A kategóriához. Persze egy ház energetikai besorolása nem csak az ablakok minőségén múlik, hanem a fal és födémszerkezetek milyenségén is. De térjünk vissza az ablakokhoz.

 

A hírhedt "k" értéket manapság az U érték váltotta fel. A kettő ugyan azt jelenti, és a feltüntetett értékek is azonosak. Tehát a  továbbiakban maradunk az új, U érték jelölésénél.

Az U érték mutatja meg nyílászáró hőszigetelési és hővezetési értékét, magyarúl hőátbocsájtási tényezőt jelent, és az egységnyi idő alatt ( 1 óra) elvesztett energia mennyiségét mutatja, abban az esetben amikor a külső és belső oldalak közötti hőkülönbség 1 Kelvin fok. Ebből már tudhatjuk hogy a kisebb szám a jobb érték. Az U érték mértékegysége a W/m2K, és az adott anyag 1m-es keresztmetszetű hasábra adja meg ezt az értéket. Viszonyítás képpen 38 -as lyukacsos szerkezetű téglafalak U értéke 0,3-0,4 W/m2K, ha mind két oldalon 2 cm vakolat van felhordva.

Az ablakok U értékének jelölései

Az ablakok esetében, az U értéket több helyen eltérő jelölésekkel jelöljük. Külön jelölést kap a tok, az üveg és a teljes szerkezet. Fontos, hogy ebből minket első sorban az utolsó érdekel a legjobban vagyis a teljes szerkezeti együttható.

Az ablak gyártók minden esetben megadják ezeket a paramétereket, amiket laboratóriumi körülmények között méretnek be, általában egy 120x150 cm egy szárnyú bukó nyíló ablakot alapul véve a méréshez.

 

 

Az ablakok Uf érték jelölése?

 

Mi az Uf  érték?

Műanyag ablak hőképe
Műanyag ablak hőképe

Az ablak profilra számolt hőáteresztő képességet mutatja. Az alap 5 légkamrás 70 mm vastag ablak szerkezetek esetében ez az érték Uf=1.2 és 1.3 W/m2K érték között mozog általában. Ilyen például a A Schüco CT70 vagy az Aluplast ideal 4000 műanyag ablakok.

Egy 6 légkamrás ablak esetében ami még nem passzívházakhoz lett fejlesztve, ez az érték átlagosan Uf=1.0 és 1.1 W/m2K érték között helyezkedik el. Ezekre remek példa a Schüco Si82 vagy pl az Aluplast ideal 7000 ablakrendszerek.

A legmagasabb osztályt képviselő passzívházakhoz fejlesztett műanyag ablakok vastagsága már 80-90 mm között mozog, és 6 légkamrás kialakításúak, minden esetben közép tömítéssel növelve a hőszigetelő képességet. Ilyen a Schüco SI82+ ami ráadásúl még rendelhető az ablak profilba elhelyzett Thermo Modul szigetelő betéttel is, ezzel együtt a tok szerkezeti együtthatója Uf=0.66 W/m2K de a szigetelő betét nélkül is Uf=0,74W/m2K. De a Salamander BluEvolution 92 -t is melíthetnénk ami nem kevesebb mint 92 mm vastag és Uf=0,94 W/m2K hőszigetelésre képes.

Mi az ablakok Ug érték jelölése?

Mi az ablakok Ug értéke?

Az ablak üvegre számolt hőáteresztő képességet mutatja.
A thermo üvegek használata óta nem csak az vált fontos tényezővé, hogy energiát takarítsunk meg az új szigetelt üvegezésű nyílászárónkkal, hanem annak mérhetősége is. Az Ug érték segítségével nem csak számíthatóvá vált az üvegre mért hőveszteség, de az üvegezések fejlesztésénél is fontos szerepet játszik. A thermo üvegek lényegében 2, manapság 3 üvegből készülő speciális páraszürős távtartóval készülnek, az üvegek légréseit nemes gázzal töltik ki. A távtartók régebben alumíniumból készültek, manapság már lehetőség van műanyag vagy nemesacél távtartóval rendelni az ablakok üvegét, ezzel csökkentve a hőveszteséget. Az ilyen üvegezéseket hívjuk melegperemes üvegezésnek (lásd lentebb). A nyílászárók üvegezése általában 24 mm-es 2 rétegűtől indul, és a 3 rétegű 48 mm-es üvegezésekig tart. Vannak vastagabb 50-52 mm-es üvegezések is, de ezeket csak speciális üvegek miatt alkalmazzuk.2 rétegű üvegezés

Az ablakok 2 rétegű K=1,0W/m2K alapüvegezése

2 rétegű üvegezés
2 rétegű ablak üvegezés

Az első thermo üveges nyílászárók, 2 rétegű üvegezéssel kerültek legyártásra, a két üveg minden esetben Float vagy is víztiszta bevonat nélküli kivitel volt, a két üveg közötti légrés nem nemesgáz töltésű. Az ilyen ablak üvegek (2 rétegű 24mm-es üvegek 4 Float -16 alu távtartó - 4 Float) Ug=2,7W/m2K hőátbocsájtási tényezővel rendelkeztek.

Majd megjelentek a Low-E üvegek de a gáztöltést még itt sem alkalmazták az ablak üvegezésében. Ezen üvegek már majdnem felér csökkentették az ablak hőveszteségét. A Low-E bevonat lényegében egy az üveg belső felületére párologtatással felvitt lágyfém bevonatot jelent. Ez egy minimálisan elszínezi az üvegünket, de nem jelentősen. Az ilyen ablak üvegek (2 rétegű 24mm-es üvegek 4 Float -16 alu távtartó - 4 Low-E) Ug=1,6W/m2K hőátbocsájtási tényezővel rendelkeztek.

Ezt követően jelentek meg az Argon gáztöltéssel készült ablak üvegek. Ezek a mai alapüvegezések, minden valamire való ablakgyártó ezt adja minimális üvegszerkezetnek a nyílászárókhoz. Az ilyen ablak üvegek (2 rétegű 24mm-es üvegek 4 Float -16 alu távtartó argon gáz- 4 Low-E) Ug=1,0W/m2K hőátbocsájtási tényezővel rendelkeztek.

A két rétegű üvegezéssel elérhető maximális hőszigettelési értékek: Ug=0,94W/m2K Climaguard Solar üveg és melegperem használata esetén, Ug=0,83W/m2K melegperemes üvegezéssel valamint az argon gáz Kripton gázra történő cseréjével maximalizálható.

Az ablakok 3 rétegű üvegezése K=0,7 vagy jobb

3 rétegű üvegezés
3 rétegű üvegezés

A kétrétegű üvegezések után jöttek be a köztudatba a 3 rétegű üvegezések, ezek a manapság használt maximális rétegrendek a műanyag és fa nyílászárók esetében. Ezek az üvegek is ugyan úgy épülnek fel mint a 2 rétegű üvegek, csak itt már két légrés található. A három rétegű üvegek legkeskenyebb kivitelben is 36 mm-es vastagsággal készülnek a műanyag nyílászárók esetében, természetesen itt már mind a külső és mind a belső oldali üveg minimum Low-E bevonattal rendelkezik és a légrés Argon gáztöltéssel van ellátva.

Az általánosságban használt legszélesebb üvegezés a 44 és 48 mm-es 3 rétegű üveg használata. Ezeknél az üvegeknél is a kétrétegű üvegekkel azonos módosításokkal lehet az üveg hőátbocsájtását javítani. Használhatunk ClimaGuard üveget külső oldalon, javíthatjuk az üveg szigetelőképességét műanyag un. melegperemes távtartókkal, vagy az argon gáz kripton gázra történő cseréjével.

Természetesen ezen különböző hőszigetelés javítását célzó eszközöket kombinálhatjuk is. Ezen üvegszerkezeti elemek kombinálásával lehet olyan üvegeket létrehozni amik már a passzívházakhoz előírt minősítéseknek is megfelel.

A 3 rétegű ablaküvegek esetében argongázzal és melegperemmel elérhető legmagasabb hőszigetelési tényező az Ug=0,5W=m2K, míg kripton gáz használatával akár az Ug=0,4W=m2K -is leszorítható a hőveszteség. 

Mi az ablakok Uw érték jelölése?

Mi az ablakok Uw értéke?

 

Az ablakok legfontosabb jelölési értéke az Uw érték, ami az ablak TELJES szerkezeti hőátbocsájtási tényezőjét mutatja meg. 

Fontos figyelembe venni, hogy ezen értékek lényegében a választott profil és a hozzá választott ablak üveg szorzatából áll össze. Vagyis itt dől el, hogy mit vásárolunk. Sokan tévesen úgy gondolják, a nagy kamraszám lehetőleg 8-9 a lényeges, vannak akik azt vallják 3 rétegű üveg önmagában is megváltásthoz, majd és ki lehet kötni a fűtést is a házból.

De egyrészt ez nem igaz, a nem megfelelő fűtés alkalmazása párásodáshoz vezet, rosszabb esetben penészesedéshez, Lásd miért párásodik az ablakom? más felől, tudomásul kell venni a jó ablak, a megfelelő profil és a megfelelő üvegezés kiválasztásának kombinációjából fog létre jönni.

Egy példa: Egy átlagos 70 mm-es 5 légkamrás ablak teljes szerkezeti együtthatója 3 rétegű üveggel, Uw=1,03W/m2K. Ez nem mondható túl rossznak, de az üvegsúly a maximális. Viszont egy 6 légkamrás középtömítéses ablak esetében aminek a minimális beépítési mélysége 80 mm feletti sima 2 rétegű üvegezéssel is Uw=1,0W=m2K. Ezzel lényegében ugyan azt a hőszigetelési értéket tudjuk elérni, kisebb üvegsúly mellett.

Üvegekkel kapcsolatos fogalmak érthetően

Float (úsztatott üveg):

Sík üveg. A gyártás során olvasztott ónon "úsztatják".

Low-E bevonat:
Ez egy nemesfém-oxid réteg, hívják lágy fém bevonatnak is, melyet a float üveg egyik oldalára felgőzölnek, ezzel csökkentve a hőátbocsátási tényezőt.

Távtartó:
Ezzel alakítják ki az üveg rétegek közti légrést.A legelterjedtebb az alumínium távtartó, aminek az a hátránya, hogy az alumínium nagyon jó hővezető képességgel rendelkezik, így az üveg széle lehűl.
Az újabb eljárásnál az alumíniumot rossz hővezető képességű anyaggal váltják ki. Ezt melegperemes üvegnek nevezik.

Melegperemes távtartó:
A két üveg közötti távtartó műanyagra történő cseréje. Jelentősen csökkenti az ablaknál keletkező diszperziós hőt. Ezzel nem csak a szigetelő értéket javítva, de csökkenti az ablak üvegén belül megjelenő páralecsapódás esélyét is. Lásd. Miért párásodik az ablaküvege?

Reflexiós üveg:
Fényvisszaverő réteggel ellátott üveg, mely nappali fényviszonyoknál megakadályozza a belátást a helyiségbe. Hátránya, hogy este, amikor kint sötét van és benn világítanak, az egész megfordul, azaz kintről be lehet látni, de bentről ki nem.

Katedrál üveg:
Áttetsző üvegek, melyek megakadályozzák az átláthatóságot. Ezen üvegeket ajánljuk fürdőszobákba, pincékbe.
Különböző mintával készülnek. A fényáteresztés mértéke a kiválasztott típustól függ. Legismertebb ezek közül a csincsilla üveg, a savmart és homokfújt üveg, vagy a screen üveg.

Biztonsági üvegek:
A biztonsági üvegeket két vagy több réteg összeragasztásával alakítják ki. A rétegek közé fólia kerül. Ez nehezíti az üveg betörését, valamint megakadályozza, hogy az üveg szilánkosra törjön, így csökkentve a balesetveszélyt. A biztonsági üvegek egy másik csoportja az edzett üvegek. Részletes leírást a biztonsági nyílászárók leírásban olvashat a témáról.

Üveg közötti és üvegre ragasztott álosztó

Az üvegeket gyakran kérik álosztókkal. Ezek azok a "vékony csíkok", melyek az üveg rétegek közé kerülnek és tetszőlegesen variálható a számuk, formájuk. Az álosztók többféle színben és vastagságban készülnek.
Az álosztós üveg tisztítása is egyszerű, mert a külső felülete teljesen sík, az üvegek közé pedig nem mehet be kosz.

Hőszigetelő betét vagy hibásan STADUR betét

Az üvegeket sokszor kell helyettesíteni PVC szendvicspanellel. (Legismertebb gyártója a STADUR innen a hibás elnevezés is) Ez két darab 1 és 2 mm vastagság közötti kemény PVC lemez, köztük extrudált polisztirol habbal. A vastagságuk 24-48 mm, hogy kiváltható legyen vele a műanyag ablak üvegezése Ezt a megoldást kell alkalmazni például panel házak erkélyfalánál, ahol a radiátor mögötti rész nem vasbetonból van. A hőszigetelő betétek esetében, az Ug érték, vagyis ugyan az az érték mint az üveg esetében minimálisan rosszabb minden esetben mint egy azonos vastagságú üveg szerkezet. 

24 mm-es hőszigetelő betét U értéke Ug=1,13W=m2K. A 36 mm-es betét esetében ez az érték Ug=0,85W=m2K, míg a 48 mm-es hőszigetelőbetétek esetében az U érték Ug=0,68W=m2K

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..