Antracit műanyag ablak – 2020 a szürke műanyag nyílászárók trendje

Szürke műanyag ablak trendek

Ablakaink mára már nem csak a fokozott hőszigetelés, a biztonság, és az időjárás viszontagságai ellen védenek, de fontos szerepet kaptak a ház megjelenésében. Egyre többen figyelnek oda arra, hogy ne csak a tető és a homlokzat színei harmonizáljanak, hanem a beépítésre kerülő nyílászárók se törjék meg az összképet.

A divat ruhák esetén PANTONE határozza meg mik lesznek az irányadó divat szín trendek, úgy nekünk ablakosoknak a legtöbbször használt RENOLIT dekorfólia gyártó határozza meg milyen színeket alkalmazhatnak a profilgyártók. Az elmúlt években számos színtrend alakult ki a nyílászárók között is, 2018-ig talán a dió volt a legfelkapottabb, de az ezt követő évben már látszott hogy a színek a modern minimalista építészetben a szürke felé indul el. Ez 2020-ra olyan mértékben megváltozott, hogy jelenleg a legtöbb újépítésű családi ház esetén a szürke műanyag ablakok dominálnak.

Persze a fehér műanyag nyílászárók kereslete azért töretlenül az első helyen van, köszönhetően az ilyen ablakok kedvező árfekvésének, illetve annak is, hogy a fehér szín könnyebben kombinálható mind a homlokzaton, mind a beltérben.

Szürke műanyag ablak újépítésű házakban

A profilok fejlett gyártástechnológiájának köszönhetően egyre jobb, mára már a fehérrel szinte azonos minőségű ablakokat tudnak készíteni a gyártók. A színes műanyag ablakok elterjedése ezzel egy időben egyre nagyobb mértékben növekedett. A szürke színekre már nem csak a fólia gyártók de profilt készítő nagy márkák is felfigyeltek, így az olyan nagy brand-ek mint a  SCHÜCO vagy az ALUPLAST tovább mentek, és magát a profilt is szürkére színezték.

antracit ablak erezetes fóliával

Kívül antracit műanyag ablak

Az egyoldali antracit fóliázás esetén, a profil fehér marad, csak kizárólag a választott oldalon, általában kívül színes a szerkezet. Az egy oldali fóliázás amellett, hogy költséghatékony, a belső tér színválasztását sem korlátozza meg. Ellenben a külső oldal a homlokzattal teljesen harmonikus megjelenést biztosít.

Az egy oldali színezés (kasírozás) esetén, fontos tudni hogy azt mindig fehér profilon végzik.

antracit ablak szürke profillal

Kívül antracit műanyag ablak

A két oldalon antracit műanyag ablakok, természetesen mindent visznek. Igaz, hogy kevésbé kedvező, az egy oldali színezéshez képest kicsit drágább árazású, de cserébe megkapjuk a külső belső oldali antracit színeket, és kinyitott állapotban sem fehéren világít a nyílászáró.

Az un. szürke profil mag, nem minden gyártónál érhető el, így minden esetben egyeztessen a forgalmazóval, hogy a választott ablak rendszer profilja milyen színű 2 oldali antracit fóliázás esetén. Nem szép látvány a fehéren világító profil egy 2 oldalon színes szerkezet esetében.

Ami szürke, az nem csak antracit színű lehet

Bár kétségtelen, hogy jelenleg a legtöbb esetben ha szürke műanyag ablakról beszélünk, akkor mindenkinek az antracit szín jut eszébe, azért az ablak gyártók számos egyéb szürke árnyalatot tudnak produkálni.

Antracit szürke ablak másképpen

Bár sok helyen még mindig nem elérhető, vagy a forgalmazó nem szentel neki elég figyelmet, de remek megoldás az ablakok színezésére a küldő oldali alumínium borítás alkalmazása. ezek az un. alumínium műanyag ablak néven ismert, manapság egyre felkapottabb nyílászárók, a külső borítás miatt nem csak ellenállóbbak az időjárás vagy az UV sugárzással szemben, de ráadásul lehetőség nyílik arra, hogy a RAL skála bár mely színét válasszuk magunknak.

Ezek a nyílászárók, alap esetben fehér profilra épülnek, és csak a külső alumínium héj kerül színterezésre. Abban az esetben ha belső oldali színezést szeretnénk, akkor a belső oldali fóliázásra kerül, a profil test pedig a választott fóliának megfelelően, antracit vagy barna színben kerül legyártásra.

A külső alumínium borítás lehet klasszikus vagy alakos kialakítású (lásd fotó), utóbbi esetében a külső megjelenés a síkszárnyas záródás hatását fogja kelteni. Ilyen rendszer kínálatunkban a SCHÜCO PURE ami 2019 közepe óta van forgalomban a Berg System kínálatában.