melegperemes távtartó thermo üvegbe

Műanyag ablak melegperemes üvegezése

MI AZ ÜVEGKÖZTI TÁVTARTÓ

A hőszigetelő üveg két vagy három üveglapból tevődik össze, ennek megfelelően kapjuk meg a két rétegű vagy három rétegű üveget. Az üveglapokat adott az üvegszerkezetnek megfelelő távolságokat az üveg közti távtartó biztosítja. A távtartók egyik függőleges és egyik vízszintes belsejébe páramentesítő golyócskákat helyeznek el. Az üvegeket két komponensű tömítőanyaggal zárják le, egyben ezzel biztosítják, hogy az üveg gáztöltése ne illanjon el.

üveg közti távtartó

AZ ÜVEG KÖZTI TÁVTARTÓ VASTAGSÁGA MEGHATÁROZZA A HŐSZIGETELÉSI ÉRTÉKET

Az üvegközti távtartók 12-14-16 és 18 cm között változnak attól függően, hogy milyen üvegezést akarunk létre hozni. Speciális betörésvédelmi, vagy hangszigetelő üvegek esetében, 3 rétegű üvege esetén akár egy üvegen belül eltérő távtartókat is alkalmazhatnak. A legelterjedtebb üveg közti távtartó 2 rétegű üvegek esetében 16 mm szélességű, ezzel készülnek a 24 mm-es (Ug=1.0 W/m2K) üvegek is ahol a 2db 4 mm-es üveget egy 16mm-es távtartó köti össze. A legszélesebb általánosságban alkalmazott távtartó a 48 mm-es 3 rétegű üvegeknél használatos 18 mm vastag távtartó.

Laborvizsgálatok kimutatták, hogy a 18 mm feletti távtartás alkalmazása nem, vagy rosszabb üveghőszigetelést hozna létre. Ennek oka, hogy a 20 mm-es távtartás felett, a gáz molekulák keringésbe kezdenek az üveglapok között, ami a hőszigetelés romlásához vezet.

HOGYAN LEHET FOKOZNI AZ ÜVEG KÖZTI TÁVTARTÓVAL A HŐSZIGETELÉST?

Egyrészt a megfelelő vastagsággal, azt, hogy milyen távtartó kerül az adott üvegbe a műanyag ablak szárny vastagsága, és azon belül is az üvegbefogadó képessége határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy a 70 mm-es műanyag ablak rendszerek max 36 mm üveg vastagságig, míg a 80 mm feletti rendszerek 48 mm-es üvegezésig szerelhetőek.

A másik remek módja az üveg hővédelmi értékének fokozására a melegperemes távtartó használata. Erre jó példa a 48 mm-es melegperemmel készült 3 rétegű üveg, ami ugye Ug=0,5W/M2K hőtényezővel rendelkezik, (míg a 36 mm-es 3 rétegű üvegezés csak Ug=0,67W/M2K hőtényezőre van bemérve).

Egy ilyen 48 mm-es 3 rétegű üveggel szerelt HEVESTHERM BALANCE 85 ablak, alumínium távtartót használva, max. Uw=1,03W/M2K hőátbocsájtásra képes, míg ugyan ez az ablak azonos de melegperemes üvegezéssel Ug=0,82W/M2K hőszigetelésre képes.

Ha még jobb szigetelést írnak elő részünkre a tervezők, és még jobb szigetelésű üveget kell alkalmazzuk ami Ug=0,4W/M2K, akkor a 48 mm-es üvegezés és a melegperem mellé KRIPTON gáztöltést kell használnunk.