hangszigetelő műanyag ablak

Posted

A műanyag ablak hangszigeteléséről

Manapság, a műanyag ablakokkal kapcsolatos legnagyobb elvárások a fokozott hőszigetelés mellett a minél magasabb hangszigetelési érték. A magas zajszennyezettség első sorban a nagyvárosi és főút melletti ingatlanokat érinti. Ha folyamatosan magas zajnak vagyunk kitéve, az hosszú távon az egészségünkre is kihatással lesz, hiszen elég ha csak a nem megfelelő alvásminőségre gondolunk.

A hang erősségét (intenzitását) dB -ben adjuk meg. Az ablakok Ug hőszigetelési értékvel ellentétben, itt minél nagyobb az érték annál jobb hanggátlási tulajdonságokkal rendelkezik a nyílászárónk.  Az ablakok esetében a hanggátlást Rw-vel jelölik és természetesen a dB a mértékegysége. A nyílászárók esetében, ha a nyílászárónk fokozott hőszigetelésű 3 rétegű üveggel van szerelve, akkor a hanggátlási tulajdonsága 35-36dB érték körüli a választott profil függvényében. Ehhez adódik a "C" érték ami minden esetben egy mínusz értéket jelent (általában - 4-5dB). A C érték a zajterheléstől függő korrekciós értéket fogja nekünk jelenteni.

Ez alapján a nyílászárónk beépítés után Rw=30dB körüli hanggátlásra lesz képes. Ez alapján ha a külső zajszint 50dB akkor bent ebből 20dB zaj hallatszik be. Az átlagos emberi beszéd 50dB, míg pl. a nagy forgalom akár 70-80dB érték is lehet. A fent említett 50dB zajt, egy fokozott hanggátlású 42-45dB értékre képes üveggel akár 10dB körüli értékre is képesek lehetünk csökkenteni, ami a suttogással egyenlő.

A helységet érő zajterhelés függ:

  • Homlokzati fal hanggátlásától
  •  A nyílászáró hanggátlásától
  • A nyílászáró méretétől
  • A helység méretétől (visszhangosság)
  • És a helységben található hangelnyelő felületetek (bútorok) mennyiségétől (visszhangosság)
  • A nyílászáró beépítésének minőségétől

Hogyan növelhető a műanyag ablak hangszigetelési értéke

Milyen műanyag ablak profilt válasszak ha jó hangszigetelést szeretnék?

A műanyag ablakok esetében, ha fokozott hangszigetelés elérése a cél, minden esetben közép tömítéses műanyag ablakban gondolkodjunk (pl. SCHÜCO SI82, ALUPLAST IDEAL 8000).

A közép tömítéses vagy néha 3 tömítő körös műanyag ablakoknak is nevezett nyílászárók minden szempontból jelenleg a legjobban hangszigetelő profilok a piacon. De ugyan csak ilyenben kell gondolkoznunk, ha a fokozott hőszigetelés vagy magas szélnyomás elleni védelemmel kell számolnunk.

Milyen üvegezést válasszak ha jó hangszigetelést szeretnék?

A másik sarkalatos, és talán legfontosabb az üvegezés. Hiszen ne feledjük az ablak 80%-ban üveg felület. A fokozott hanggátló üvegek a hővédelmi üvegekhez hasonlóan 2 vagy 3 rétegű üvegek, de nem azonos vastagságú üveglapokból épül fel, amik azonos távolságra vannak elhelyezve egymástól, hanem aszimmetrikus vastagságúak és nem egyenlő távolságra helyezkednek el.

A megfelelő értékű hangszigetelés érdekében az üveg gyártók ezen felül az argon gáz töltést speciális SF6 gáztöltésre is cserélhetik, vagy akár a külső oldali üveg közé hanggátló fóliát is behelyezhetnek. Az átlagosan elérhető (és még megfizethető) fokozott hangszigetelő üvegek általában2 rétegű üveg esetében 35-38dB-re, míg a 3 rétegű üvegek esetében 36-42dB hanggátlásra képesek.

Vannak ettől extrémebb 50-60dB hangszigetelési értékre is képes üvegek, de azokat már csak tényleg akkor javasoljuk ha valamilyen építési szabályzat miatt szükséges az alkalmazásuk, mivel egy-egy ilyen üveg többe is kerülhet mint az egész ablak normál három rétegű üveggel együtt.

Nagyon fontos figyelembe venni, hogy a hangszigetelés növelésével minden esetben veszítünk (átlagosan Ug=0,1-0,2 W/m2K) a hőszigetelési értékünkből.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..