Hogyan kell felszerelni a műanyag párkányt

Posted

A megvásárolt párkány felszerelése nem egy ördöngösség ha betartunk néhány alap szabályt. most leírjuk néhány lépésbe foglalva hogyan lehet egyszerűen és gyorsan felrakni az ablak párkányt. A leírás nem csak a műanyag kül- és beltéri párkányok, de az alumínium külső párkányok és fa belső könyöklők esetében is alkalmazható.

1. lépés – a párkány helyének megtisztítása

Fontos hogy mindig tisztítsuk meg a parapet falat a felrakást megelőzően. Ha a ragasztási felület nem kellően tiszta nedvességtől és portól mentes, akkor a ragasztást követően, hiába várjuk meg a kötési időt, könnyen kezünkben maradhat párkányunk.

2. lépés – a párkány méretének ellenőrzése és vágása

A párkányokat minden esetben a megrendeléskor megadott méretekre derékszögben vágva szabjuk le. Előfordul, hogy a párkányunk széleinél a falnyílás nem merőleges az ablakkal. Ebben az esetben egy vasfűrész segítségével kell megigazítani a vágást úgy hogy kövesse a falkáva szögét.Ha a vágásunk picit hullámos lenne sem kell izgulnunk, hiszen a párkányok végzárói néhány millimétert rátakar majd a párkányunkra.

Tehát, a vágást követően, rakjuk fel újra a végzárót és helyezzük a helyére a párkányunkat. Ha megfelelően illeszkedik akkor kezdődhet a ragasztást megelőző beállítási folyamat.

3. lépés – a párkány végleges beállítása

A párkánynak MINDIG az ablaktól ellentétes irányba, kifelé kell ejteni, ezzel elkerülhetjük azt, hogy csapadék összegyűljön a párkányon vagy rosszabb esetben beszivárogjon az ablak alá. Az ideális beállítás, ha a párkány az ablakhoz hézagmentesen csatlakozik, lehetőleg az ablak párkányfogadójába, vagy ha ütköztetjük akkor egyenletesen az ablak külső síkjának.

Műanyag ablak esetében, ha a párkányt ütköztetjük az ablakhoz, figyeljünk oda, hogy a párkány ne takarja le az ablakon lévő vízkifolyó nyílását.

A megfelelő ejtést és vízszintes beállítást műanyag ékek segítségével tudjuk beállítani.

4. lépés – a párkány felragasztása

A párkányt az esetek 90%-ban PURHAB-bal szoktuk felragasztani. Sok esetben nem veszik figyelemben azt, hogy a hagyományos PURHAB olyan erővel, dagad meg, ami mire megköt, felnyomja a párkányunk elejét, így a párkány hiába volt megfelelő ejtéssel beállítva, épp az ellentétes beállítást kapjuk.

Mit tehetünk, hogy a párkányt ne nyomja meg a PURHAB?

Erre két lehetőségünk van. Ha az ablakok beépítéséhez is használt Purhabunkkal szeretnénk felragasztani a párkányt, akkor mindenképp súlyozzuk le felülről a párkányt, így elkerülhetjük a vízorr rész felemelkedését.

A másik lehetőség, hogy a nagykereskedésünkben is kapható alacsony tágulású purhabot használunk a felragasztáshoz. Az un. LOW EXPANSION purhabok, kimondottan ragasztásra lettek fejlesztve, így könnyebben és pontosabban tudjuk felragasztani a párkányokat.

 5. lépés – a párkány illesztések vízzárása a szilikonozás

Ha a párkányunkat sikeresen felragasztottuk, akkor a következő egyben záró lépésként, távolítsuk el a védőfóliát, majd szilikon tömítővel segítségével, az ablak és a párkány csatlakozásokat szilikon tömítő segítségével vízzárjuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..