jól szigetelő ablakkal a nyári meleg ellen

Műanyag ablak a nyári meleg ellen

Védekezés a nyári meleg ellen műanyag ablakkal

Amikor ablakcserérről van szó, általában mindenki a téli hideg elleni védelemre gondol, és hogy milyen műanyag ablakot válasszon a fűtési költségek csökkentésére. Pedig az ablakoknak a nyári melegben legalább akkora jelentősége van mint télen. A megfelelő műanyag nyílászáró nem csak a hűtésre fordított energiát csökkenti, de akkor is jó szolgálatot tesz, ha éppenséggel nincs klíma a lakásunkban.  

Ahogy télen a hideg ellen harcolunk, úgy nyáron a meleg ellen indulunk csatába. Elkeseredett harcot vívunk, hogy lakásunkban elviselhető hőfokot, vagy klíma segítségével hűsítő hideget érjünk el. Ugyan a mai korszerű inverteres légkondicionálók már alacsony energiafogyasztással dolgoznak, még így is költséges egy-egy nagyobb ház vagy lakás megfelelő hűtése.

 

szellőztetés nyáron
Szellőztetni kell de nem mindegy mikor

Nyáron a megfelelő hőmérséklet megtartásához, ugyan olyan optimális feltételek szükségesek mint a téli hidegben a fűtési szezon idején. A falak megfelelő szigetelése mellett nem mehetünk el a műanyag ablak kulcsfontosságú szerepe mellett sem.

A műanyag ablak hőszigetelő képességét számos tényező befolyásolja úgy mint a nyílászáró beépítési mélységének és légkamrák számának aránya, mivel 80%-ban üveget veszünk fontos megjegyezni a műanyag ablak üvegezését, de jelentősége van az ablak beépítés minőségének is egyaránt.

Ha tehetjük első sorban 3 rétegű üvegezésben gondolkodjunk, és a déli valamint nyugati oldalra érdemes ClimaGuard Solar üvegezést választani.

Hogyan használjuk a műanyag ablakot a nyári melegben

megfelelő szellőztetés nyáron
A reggeli szellőztetés nem csak fontos, de ilyenkor még elviselhető a meleg

A nyári melegben is szükséges a megfelelő szellőztetés, és ha okosan használjuk műanyag ablakainkat akkor nem csak kellemes levegő lesz otthonunkban, de még a klíma nélküli lakások esetén is elérhetjük, hogy a hőmérséklet az elviselhető értéken belül maradjon. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a jól szigetelő műanyag ablak mellé érdemes redőnyt, vagy zsalúziát felszereltetni, de sokan nem szeretik ezeket az árnyékolókat, nekik a megfelelő sötételő alkalmazása segíthet a meleg kint tartásában.

 

Mikor érdemes szellőztetni a nyári kánikulában?

Azt először is szögezzük le, hogy a sarkig nyitva hagyom egész nap az ablakokat ha otthon vagyok, a legrosszabb amit tehetünk. Ugyan ha jár is a levegő, és nem visz le mindent a huzat a polcokról, még akkor is ott van a probléma, hogy ha a kinti hőmérséklet 30°C felé tendál akkor pontosan ilyen meleg levegőt fogunk mi is beengedni, bár elsőre úgy fogjuk érzékelni, hogy nincs olyan meleg, mégis sikerül elérnünk az ellenkezőjét. A legjobb amit tehetünk, hogy korán reggel, illetve napnyugta felé, amikor még vagy már 18-23°C körüli a kinti levegő hőmérséklete, akkor kell az ablakokat kitárni. Így nem csak a megfelelő szellőztetésről fogunk gondoskodni, de a beáramló levegő is még kellemesen hűvös. Ha valamilyen okból kifolyólag szükséges a szellőztetés napközben amikor nagyon magas a hőmérséklet, érdemes használnunk a műanyag ablak résszellőző vagy bukó funkcióját. Ha a redőnyt nem engedjük le teljesen, hogy a redőny lécei összeérjenek, akkor a perforált lécek kis lyukjai át tudják engedni a levegőt, így úgy is tudunk szellőztetni, hogy közben az árnyékoló is véd a közvetlen napsugárzástól.

 

Hogyan használjuk árnyékolókat a nyári melegben?

árnyékolóval a meleg ellen
árnyékolóval a meleg ellen

Érdemes, figyelembe vennünk az otthonunk tájolását is, a legideálisabb ugye bár a kelet-nyugati fekvés, hiszen így lakásunk egyik felét tűzi a nap egyszerre. Persze ha nem ilyen a tájulása otthonunknak, akkor is gondoskodnunk kell a megfelelő árnyékolásról a napsütötte ablakok esetén. Itt jönnek képbe az árnyékolók. Ha tehetjük mindig azon az oldalon eresz le az ablak elé a redőnyt, reluxát vagy húzzuk be a sötételőt, amelyik oldalon a nap jár, és direkt éri a nyílászárókat. Ugyan a 3 rétegű üvegezéssel rengeteg napenergiát lehet felfogni, egy kis extra segítség mindig jól jön az ablakoknak is. Azok akiknek motoros árnyékolójuk van, és programozható a vezérlés, nekik nagy előnyük lehet, ha az otthonunk tájolásához igazítják mikor ereszkedjenek le, vagy épp húzódjanak vissza árnyékolóik.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .