A műanyag ablak karbantartása

Posted

A műanyag ablakok karbantartása ugyan olyan fontos, mint a fa nyílászárók esetében. Az viszont mindenképp megemlítendő és igaz is, hogy sokkal kevesebb törődés igényelnek. Erről a miért érdemes műanyag ablakot venni bejegyzésben is említést teszünk. A megfelelően és időben elvégzett karbantartása a műanyag ablakunknak, nem csak az élettartamra jótékony hatással, de a pénztárcánkra is, mert a nyílászáró meghibásodása, esetenként költséges alkatrész cseréhez is vezethet. Míg a fa ablakok esetében az ablakok szárny és tokfelületét is ellenőrizni kell és ha szükséges az évenkénti felület kezelést is el kell végezni, addig a műanyag ablakok esetében erre nincs szükség, elég a megfelelő tisztítás elvégzése.

A műanyag ablakok esetében minden takarítás alkalmával végezzük el az alábbi lépéseket, de minimum legalább egyszeri alkalommal, ezzel sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat. A gyártók a garanciát sok esetben a megfelelő karbantartáshoz kötik.

 

A műanyag ablak vasalatának karbantartása

A műanyag ablakok karbantartásának talán legsarkalatosabb pontja, a nyílászáró vasalatának, vagyis a zárszerkezetnek a megfelelő olajozása. A vasalat gyárilag az új műanyag ablak esetében, szilikon zsírral van ellátva, ami biztosítja az ablak megfelelő működését. Ez az idő elteltével kiszárad, valamint a levegőben szálló por hatására fémes súrlódásúvá teszi a nyílászárót.

A műanyag ablakok olajozására műszerolaj, vagy varrógépolaj a legjobb megoldás, hiszen ez elég könnyen beszerezhető és az ablak zárszerkezetétől is finom mechanikákhoz lett tervezve, így itt is jól ellátja a feladatát. Az olajozást a nyílászáró szárnyán körbefutó vasalaton kell elvégezni a rajzon jelzett pontokon,  lényegében a záródási pontoknál található zárógombáknál.

Mit tegyünk ha a műanyag ablak évek óta nem volt megolajozva

A műanyag ablakok vasalata, ha huzamosabb ideig nem kapnak megfelelő kenést akkor először fémesen súrlódó hanggal működik, illetve érezzük, hogy a kilincs elforgatása egyre nehezebbé válik. Ilyen esetekben, az ablakunk tisztítása előtt, a legkönnyebben WD40 szintetikus olajspray segítségével tudjuk az ablakban felgyülemlett szennyeződést eltávolítani.

Nyissuk ki az ablakunkat, az olajozási pontoknál juttassunk be WD40-et a zárba, csukjuk vissza a nyílászárónkat, és zárt állapotban, forgassuk el a kilincset teljesen mind a két végállásig egymásután több alkalommal. Ezzel elősegítjük az olaj terjedését. Pár elforgatás után érezni fogjuk a jelentős változást. Ha ezzel megvagyunk, és újra kinyitjuk az ablakunkat, látni fogjuk milyen fekete lé fog kicsöpögni a tokba, többek között ezért is javasoljuk vissza zárva forgatni a kilincset. No meg a hibás működésgátló esetében amúgy se sikerülne. Ha már megtisztítottuk a vasalatot, akkor jöhet a megfelelő olajjal történő végleges olajozás.

A WD40 első sorban tisztításra alkalmas, a tartós olajréteg felhordására nem a legmegfelelőbb, ha már az ablakunk működése hasonlít az eredeti állapotra és nem csöpög fekete olajos szennyeződés a vasalatból, akkor minden esetben olajozzuk át műszerolajjal is a vasalatunkat. A vasalat olajozása a műanyag erkélyajtók és műanyag bejárati ajtók esetében is azonos módon történik.

A műanyag ablak gumitömítésének karbantartása

A műanyag ablakok karbantartásának másik sarokköve, a tömítő gumi állapotának ellenőrzése, és szilikonnal történő kezelése. A nem megfelelő alapanyagú, vagy elöregedett tömítő gumi, a legjobb ablak szigetelését is elrontja, így fontos a megfelelő állapotban tartása. Erre a legegyszerűbben, barkácsboltokban is kapható szilikon spray, vagy a gyógyszertárban kapható glicerin a legmegfelelőbb. A szilikon a gumitömítések puhán tartására talán a legjobb anyag.

A művelet igen könnyen elvégezhető, hiszen miután végeztünk a műanyag ablak tisztításával, egy puha rongyra fújjunk a sprayből, majd dörzsöljük be vele az ablak tömítő gumiját. Amit minden képp ellenőrizni kell, hogy ha kicsúszott valahol a tömítő gumi a profil nútból, akkor azt minden képpen nyomjuk vissza a helyére.

A műanyag ablak tisztítása

A műanyag ablakok tisztítása azon kívül, hogy utálatos feladat, szükségszerű is. Egyfelől, mert nem túl esztétikus mikor már nem lehet rajta kilátni, másfelől biztosak lehetünk benne egy olyan ablak amin áll a por, annak a karbantartása sem volt elvégezve. Azt hogy hogyan kell egy ablakot megtakarítani arra nem térnénk ki, hiszen azt alapvetően mindenki tudja, viszont azt hogy mivel és hogyan az már esetenként érdekesebb kérdést vet fel.

  • a műanyag ablak tok és szárny szerkezetét enyhe mosó szeres vízzel kell takarítani
  • az üvegfelületeket alkoholos ablaktisztító folyadékkal a legegyszerűbb tisztántartani
  • a tisztításhoz CSAK puha lehetőleg fehér rongyot használjunk. A színes esetenként engedi a színét és ugyan az ablaknak nem lesz baja de kezdhetjük előről az egészet. A puha törlő papír is jó de legyünk környezet tudatosak, ne pocsékoljuk a fákat.
  • A makacs szennyeződésekre SZEMCSE MENTES súrolószert is használhatunk.
  • a takarításkor az ablakok vízkifolyó réseit is ellenőrizzük, és ha esetleg eldugult akkor a nyílást tisztítsuk meg

ÉS AMIT TILOS:

  • maró hatású szerekkel jobb belátásra bírni a makacs szennyeződéseket
  • újságpapírral dörzsölni az üveget (esetenként karcolhatja az üveg torzítás mentes felületét)
  • dörzsi szivaccsal neki esni, főleg ha előtte már maró hatású anyaggal is bepróbálkoztunk
  • késsel és egyéb fém tárgyakkal kapargatni, a szoba festéskor rácsapódott festék cseppeket

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..